Afbeelding
Foto: Willlem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Pupillentoernooi reclame voor het jeugdvoetbal

Algemeen

Ajax is winnaar geworden van het 24ste Bregkoog Pupillentoernooi in De Koog. In een attractieve finale rekenden de Amsterdammers af met het Belgische Koninklijke Racing Club Genk. Feyenoord werd derde.

Het was de organisatie van S.V. De Koog opnieuw gelukt om een sterk deelnemersveld aan de aftrap te krijgen. Onder meer de Nederlandse proforganisaties Ajax, Feyenoord, Sparta Rotterdam, Excelsior en S.C. Heerenveen hadden jeugdteams naar Texel gestuurd en vanuit het buitenland kwamen Schalke 04, Genk, K.V. Mechelen en Zulte Waregem. Het is voor de neutrale voetballiefhebber een genot om te zien hoeveel basistechniek er al op 8-jarige leeftijd aanwezig is. In de finale liet Mehdi el Yacoubi (Ajax) zien waarom hij speler van het toernooi werd. Het makkelijk wegdraaien, de plaatsing van het standbeen, het overzicht, zijn snelheid en de passing waren een lust voor het oog. 

Foto: Willem Sangers

Naast jeugdvoetbal op hoog niveau was ook de sfeer uitstekend. Waar respect in het volwassenenvoetbal nog wel eens ver te zoeken is, stond dat bij de jeugd hoog in het vaandel. Alle bezoekende clubs bedankten de organisatie op het podium middels nette woorden van de aanvoerders en ook op het veld was het respectvol. Dat wil niet zeggen dat het er altijd zacht aan toeging. Er werden regelmatig stevige duels uitgevochten met harde, maar doorgaans faire slidings. 

Julot de Langhe van Zulte Waregem werd gekozen tot keeper van het toernooi. Hij maakte een paar perfecte reddingen. Dat winst en verdriet in topsport dicht bij elkaar liggen, ondervond de keeper van Racing Club Genk. In de finale waarin hij verder perfect keepte, ging het mis bij een ongelukkige terugspeelbal. De bal stuitte iets op, waardoor de keeper de bal helemaal verkeerd raakte en hem in eigen doel werkte. Het zorgde ervoor dat Ajax op 0-2 kwam, waarmee de wedstrijd werd beslist. Het publiek leefde massaal mee met de keeper die toch echt vooral pech had en direct werd getroost door zijn laatste man. 

Foto: Willem Sangers

Het eerste team van Texel werd uiteindelijk negende, het tweede team twaalfde. Het eerste team van Texel wist te winnen van Excelsior en Zulte Warengem, een knappe prestatie van de Texelse jeugd. Ondertussen blijft de hoop in De Koog bestaan dat er in de nabije toekomst weer een eigen jeugdteam op de been kan worden gebracht. 

Alle teams werden kosteloos ondergebracht door de Texelse gastenverblijven en ook de avondmaaltijd wordt gesponsord. Op 16 en 17 maart 2024 vindt de jubileumeditie van het toernooi plaats. De organisatie is nu al bezig om er een onvergetelijk toernooi van te maken.

Afbeelding
Dirk de Lugt Ridder in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 3 uur geleden 10
Afbeelding
Wordt een bruggenbouwer voor de Texelse jeugd bij Young 4 Ever Vacatures 5 uur geleden
Afbeelding
“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen" Gezondheid 7 uur geleden 6
Afbeelding
Maartenhuis zoekt Teamleider dagbesteding Algemeen 10 uur geleden 3
Afbeelding
Canarische plant reikt tot grote hoogte in tuin in Den Burg Algemeen 12 uur geleden 7
Afbeelding
Zilver Britt Kikkert op NK Children Algemeen 5 jun., 14:00 3
Afbeelding
Zonnige Duo Worsteling Algemeen 5 jun., 11:00
Afbeelding
Voorinschrijving Bouwdorp begonnen Algemeen 5 jun., 11:00 5