De 'beach cleanup' bij paal 19.
De 'beach cleanup' bij paal 19. Foto: Erik Polderman

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Strand ontdaan van 50 kilo afval

Algemeen

Het strand bij Surfschool Foamball, op paal 19 nabij De Koog, is zondag ontdaan van pakweg vijftig kilo afval. Vrijwilligers verzamelden vooral veel klein plastic, zoals netten en verpakkingsmateriaal.

“Er deden zo’n vijfentwintig mensen mee”, vertelt Erik Polderman van Foamball. “De vrijwilligers - jong en oud - waren heel enthousiast en gedreven, want de meesten gingen met hun emmer en knijper na een kopje koffie of thee voor een tweede ronde. En zo mooi was het weer niet.”

Het afval werd na inzameling gewogen en gesorteerd. “Plastic bij plastic, metaal bij metaal en flacons met onbekende inhoud hielden we apart. Het viel ons op dat er weinig sigarettenpeuken lagen, een goed teken. Afvalsorteerbedrijf Renewi komt het afval vandaag ophalen. Het strand was al redelijk schoon, vanwege de suppletie, maar nu nóg schoner.”

De surfschool sloot zich voor de ‘cleanup’ dit jaar voor het eerst aan bij het initiatief Eneco Clean Beach Cup, die al voor het veertiende jaar op rij gehouden wordt en waar diverse Nederlandse en Belgische surfscholen en ‘beach clubs’ aan meedoen. Het is niet het eerste jaar dat Foamball een ‘beach cleanup’ organiseert: voorgaande jaren gingen de acties op paal 19 uit van de Surfrider Foundation, een Franse organisatie die strijdt voor schone surfstranden. Voor een schone start van het seizoen heeft Foamball zich nu bij een Nederlandse initiator aangesloten.

Afbeelding
Dirk de Lugt Ridder in de Orde van Oranje Nassau Algemeen 4 uur geleden 15
Afbeelding
Wordt een bruggenbouwer voor de Texelse jeugd bij Young 4 Ever Vacatures 7 uur geleden
Afbeelding
“Soms heb ik thuis het gevoel dat ik even op eieren moet lopen" Gezondheid 9 uur geleden 9
Afbeelding
Maartenhuis zoekt Teamleider dagbesteding Algemeen 12 uur geleden 5
Afbeelding
Canarische plant reikt tot grote hoogte in tuin in Den Burg Algemeen 14 uur geleden 7
Afbeelding
Zilver Britt Kikkert op NK Children Algemeen 5 jun., 14:00 3
Afbeelding
Zonnige Duo Worsteling Algemeen 5 jun., 11:00
Afbeelding
Voorinschrijving Bouwdorp begonnen Algemeen 5 jun., 11:00 5