Aan de koffietafel bij Voedselbank Texel.
Aan de koffietafel bij Voedselbank Texel. Foto: Eva Groot

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

“Veel belangstelling en mooie gesprekken” bij open ochtend voedselbank

Algemeen

De open ochtend bij Voedselbank Texel in Den Burg was zaterdag een succes. Zo’n vijfentwintig geïnteresseerden kwamen tussen 10:00 en 12:00 uur een kijkje nemen. “Een geslaagde ochtend: veel belangstelling en mooie gesprekken.”

De open ochtend was georganiseerd om de drempel om bij de voedselbank aan te kloppen, te verlagen. “Er zijn nu 31 huishoudens die wekelijks een voedselpakket afnemen, wat neerkomt op 116 mensen”, vertelt voorzitter Iris van der Burgh. “Het aantal is de laatste tijd niet zo explosief gestegen als we hadden verwacht: statistisch gezien, zijn er meer mensen die in aanmerking komen.”

Tijdens de ochtend was er tijd voor een kopje koffie, een praatje met vrijwilligers en een rondleiding door het magazijn aan de Jonkerstraat. “Er waren mensen die benieuwd waren om de voedselbank een keer ‘van binnen’ te zien, zich graag als vrijwilliger voor de voedselbank zouden willen inzetten of meer wilden weten over hoe en wanneer je van de voedselbank gebruik kunt maken.” Behalve met een mooie opkomst, werd de voedselbank zaterdag verrast met een gift van Dorcas: een groot aantal tegoedbonnen voor in de pakketten.

Martine Zuidewind uit Oudeschild kwam een kijkje nemen bij een vriendin, die vrijwilliger is bij de voedselbank. “Ik wilde graag eens ondervinden wat ze hier precies doen. Zelf heb ik geen gebrek, maar ik vind het belangrijk dat dit er is voor mensen die het wel nodig hebben.” Of ze zelf interesse heeft in een vrijwilligersfunctie? “Ik ben bijna tachtig”, lacht Zuidewind. “Maar anders had ik zeker interesse gehad.”

Er zijn diverse instellingen die signaleren en doorverwijzen naar de mogelijkheid om gebruik te maken van de voedselbank, maar niet iedereen die in aanmerking komt voor een wekelijks voedselpakket, weet Voedselbank Texel te vinden. Wie - na aftrek van vaste lasten - te weinig geld over heeft voor de boodschappen, kan contact opnemen met Texels Welzijn. Aan de hand van de inkomsten en lasten wordt bekeken of in aanmerking komt voor een voedselpakket van de voedselbank.

“De vrijwilligers van de voedselbank hopen dat iedereen die de voedselbank kan gebruiken, contact opneemt”, aldus Van der Burgh. “Eind vorig jaar hadden we een eenmalige actie waarbij mensen zich voor een decemberpakket konden aanmelden. Toen was er significant meer vraag dan voor de wekelijkse pakketten.” Aanmelden kan via tel. (0222) 312696 of via e-mail, naar welzijn@texelswelzijn.nl.

NB: Voedselbank Texel heeft genoeg houdbare producten om wekelijks alle pakketten te kunnen vullen, maar verse groenten en fruit zijn nog van harte welkom. Deze kunnen op dinsdag of woensdag worden afgeleverd aan Jonkerstraat 13, Den Burg.

Afbeelding
Galerie Posthuys is is klaar voor het voorjaar Wolken en hazen in de hoofdrol Cultuur 57 minuten geleden
Afbeelding
“Meer dan de helft van alle Texelaars is te zwaar" Sport 3 uur geleden 32
Afbeelding
De lezersfoto - Tussen de buien door Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Problemen laadpalen binnen maand opgelost Algemeen 20 uur geleden 10
Afbeelding
Hergebruik in puurste vorm Algemeen 23 uur geleden 5
Afbeelding
Leerlingen Jozefschool rennen hard voor KiKa Algemeen 25 mrt., 10:30 2
Afbeelding
Korendag met elf Texelse koren Algemeen 25 mrt., 08:30 4
Afbeelding
“Vrijwilligste vrijwilligers" koninklijk onderscheiden Algemeen 24 mrt., 17:45 88