De eigenaar van Hotel Prins Hendrik blust onder toeziend oog van Marianne succesvol een brandje.
De eigenaar van Hotel Prins Hendrik blust onder toeziend oog van Marianne succesvol een brandje. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

BHV-trainingen met aansluiting op realiteit

Algemeen

“Trainingen zoals een BHV-opleiding geven we het liefst op locatie, want dat komt het dichtst bij de realiteit. Dat betekent zeker niet dat de opleidingslocatie aan de Schilderweg verdwijnt, hier kunnen we immers groepen cursisten trainen die afkomstig zijn van verschillende bedrijven en organisaties.”

Aan het woord is Marianne Mulder van Veiligheidsconcept MCM bv (VCMCM). Onlangs nam ze met haar bedrijf Vonk Preventieservice over van Jan Vonk. Marianne en Jan kwamen in contact via een gezamenlijke zakenrelatie in Gouda. “De bedrijven vullen elkaar aan. Wij beschikten nog niet over een webwinkel met veiligheidsartikelen zoals AED’s, verbandtrommels en persoonlijke beschermingsmiddelen. Anderzijds zijn wij bijvoorbeeld naast het uitvoeren van Ri&E’s gespecialiseerd in veiligheidsadvies en -begeleiding bij het saneren van verontreinigde grond. In die hoedanigheid was ik vlak voor de overname ook al op Texel.” 

Het aanbod van Veiligheidsconcept MCM is veelzijdig, maar de insteek is hetzelfde. “Trainingen moeten ook leuk zijn. En aansluiten op de praktijk van onze cursisten. Veel regels zijn achter een bureau bedacht, maar liggen heel ver van de realiteit. Wij vinden regels belangrijk - bedrijven moeten er aan voldoen - maar uiteindelijk gaat het om de mens, niet om de regel, het moet aansluiten op de werkelijkheid.”

Geen werkplek hetzelfde

Een belangrijk wettelijk aspect voor bedrijven is de risico-inventarisatie (Ri&E). Ieder bedrijf dient een Ri&E te hebben. Hierin zijn (alle) arbeidsrisico’s binnen een bedrijf of organisatie in kaart gebracht en voorzien van een plan van aanpak met maatregelen voor het beheersen van deze risico’s. Logischerwijs is voorkomen nou eenmaal belangrijker dan genezen.

Marianne legt uit: “Daar zit ook de crux van ons verhaal. Ieder bedrijf, iedere werkplek is anders. Een kantoor heeft heel andere risico’s dan de bouw. Dat vergt dus ook een andere aanpak. Werk je op een steiger of kijk je hele dagen naar een beeldscherm vanachter een bureau? Stel dat er geëvacueerd moet worden, dan is de situatie toch heel anders wanneer het om een schoolgebouw gaat, dan wanneer je met een zorginstelling te maken hebt? Wat zijn je restrisico’s? Je kunt alles analyseren en nog steeds kan iemand zich verslikken of een hartinfarct krijgen.”

Marianne - die haar bedrijf runt met twee compagnons - weet helder uit te leggen waarmee het bedrijf zich bezighoudt en waarom goede arbozorg belangrijk is, zonder te verzanden in protocollen en regeltjes. 

Dat de training ook gezellig is, blijkt wel als we een foto mogen maken bij een brandblusoefening. Het team van Hotel Prins Hendrik krijgt training en vindt het geen enkel probleem dat we even meekijken. De instructrice geeft heldere en duidelijke uitleg en brandjes bij het hotel aan de oostkant van het eiland zijn vanaf nu snel geblust. 

Op Texel

VCMCM Preventieservice Texel heeft momenteel één vaste medewerker in Oudeschild. “We hebben goede veiligheidskundigen en instructeurs die graag naar het eiland komen, maar we zouden daar adequaat opgeleide Texelaars op het gebied van onder meer BHV, Ri&E en EHBO aan willen toevoegen. Ik kom graag met Texelse ondernemers in contact, ook om te kijken waar de behoefte ligt op het gebied van veiligheid en preventie.”

Afbeelding
Van der Vis wil stoppen; pand tabakwinkel te huur Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Onderhoud reservaat Zandkuil Algemeen 18 uur geleden 3
Afbeelding
Dansvoorstelling Artex in Evenementenhal Algemeen gisteren
Afbeelding
Techniek in een mooi kader Algemeen 28 mrt., 09:17
Afbeelding
'Het Atelier - Portret van Hella' Cultuur 28 mrt., 08:02 1
Afbeelding
Pupillentoernooi reclame voor het jeugdvoetbal Algemeen 27 mrt., 14:50 2
Afbeelding
Online lezing over het paasverhaal in de kunst Algemeen 27 mrt., 14:05
Afbeelding
ZDH houdt schade beperkt tegen VZV Algemeen 27 mrt., 11:25