Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Bijenkorf bomvol voor Oosterend Present

Algemeen

In een bomvolle Bijenkorf is zaterdagavond het startschot gegeven voor Oosterend Present 2023, van woensdag 2 tot en met zaterdag 5 augustus. Thema voor de straten is ‘Humor’ en het Openluchttheater staat in het teken van ‘de jaren ‘60’. 

“We mogen weer”, opende voorzitter Jan Bloem de startbijeenkomst van het dorpsfeest voor Oosterend en omstreken, dat sinds de jaren ‘50 eens in de vijf jaar wordt gehouden. “Samen aan het werk, samen feesten”, vatte hij het samen. 

Oosterend Present leeft volop, zo bleek uit de massale opkomst bij de startavond. Ruim voor aanvang stroomde de zaal vol en zelfs de vele stoelen die er werden bijgezet, waren bij lange na niet voldoende om iedereen een zitplaats te geven. Voor het feest wordt het hele dorp gemobiliseerd. De feesttent komt weer op het land van veehouder Kees Bas, daar is ook het het Openluchttheater, voorheen het Historisch Spel. 

Eb en Vloed

‘Eb en Vloed’ is de titel van het stuk, dat zich afspeelt in het Oosterend van de jaren ‘60. Schrijvers Aya Düring en Jaap Kees Drijver werken er al bijna een jaar aan en zullen er snel de laatste hand aan te leggen. Qua grootsheid doet het niet onder voor eerdere edities. De toch al uitgebreide collectie decorstukken wordt aanzienlijk uitgebreid om het dorp na te bouwen, voor de gelegenheid met een haven en de nodige technische hoogstandjes. Volop werk dus voor de decorbouwers, schilders en technici. “Een giga-klus, veel groter dan de vorige keer”, verwoordde Drijver. 

Zo ongeveer het halve dorp wordt opgetrommeld om mee te spelen, hoofdrolspelers, figuranten en klussers kunnen zich aanmelden via de Facebookpagina van Oosterend Present, of via de app die via een QR-code is te openen. Oosterenders in passende outfit gaven alvast een voorproefje van de te dragen kostuums, in de stijl van de jaren ‘60. Met nadrukkelijk de opmerking: “Geen flower power!” Wel terlenka broeken, spencers, overgooiers, plissérokken en noem maar op. Tweedehandswinkel De Sjop is al volop aan het sparen. 

Ook in het dorp volop reuring. De straten mogen dit keer hun eigen invulling geven aan het thema ‘Humor’. Ook vanuit de gedachte dat mensen wel een verzetje kunnen gebruiken. Jan Bloem hoopt op veel creativiteit en mooie ingevingen: “Dat bezoekers van Oosterend na afloop zeggen: Wat hadden we daar toch een lol!” 

Om het allemaal mogelijk te maken zijn de Terrein-, Straat-, PR-, Programma- en andere commissies gevormd. 

Programma: 

Woensdagavond het eerste Openluchttheater, met daarna een optreden van een Texelse band.

Donderdag: ‘s Middag’s: Gezamenlijke vismaaltijd. Organisatoren Petra en  Albert Schagen verwachten dat het met de vis helemaal goed gaat komen.  ’s Avonds: Openluchttheater, met aansluitend een verrassingsoptreden. 

Vrijdag: ‘s Middags: Op Sien Tessels, Straat tegen Straatspel en muziek in het Oosterend Present Café, bij de feesttent. ‘s Avonds: Een muzikale avond met medewerking van Marco van Sambeek. 

Zaterdag: ‘s Middags: toneel in de tent, een kinderprogramma, een verassingsoptreden en muziek met dj Marco van Sambeek. ‘s Avonds een optreden van de feestband Straight on Stage. 

De entreeprijzen zijn nog niet bekend, maar dankzij een donatie van de ‘Rommelpot’, de opbrengst van de rommeltjesmarkten bij SV Oosterend, heeft de jeugd tot 12 jaar gratis entree.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 6 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3