De brug naar paal 20 die in november 2021 per direct werd afgesloten.
De brug naar paal 20 die in november 2021 per direct werd afgesloten. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Gemeente trekt kar voor nieuwe brug Kogerstrand

Algemeen

De gemeente praat de komende tijd met diverse betrokken partijen over een nieuwe brug bij camping Kogerstrand in De Koog of mogelijk een herstel van de weg onderlangs, zoals het tot halverwege de jaren negentig bij de camping in De Koog was.

Dat kwam woensdagavond naar voren in de vergadering van de raadscommissie waar gesproken werd over de brug die is weggehaald nadat hij was afgekeurd. Duidelijk werd dat er niet zomaar een nieuwe brug is die de Badweg verbindt met het strand bij paal 20.

Zowel de gemeente als De Krim Texel (waar Kogerstrand onder valt) hebben aangegeven geen eigenaar van de brug te zijn wat de situatie er niet makkelijker op maakt. De gemeente stelt dat De Krim eigenaar is, maar officiële documenten daarover zijn er niet of zijn tot op heden onvindbaar.

De gemeente en De Krim hebben volgens wethouder Cees Hooijschuur geen ruzie met elkaar, maar wel verschillende inzichten over de brug wat onder meer tot aparte brieven van De Krim en het college aan de raad leidde. De gemeente wilde bijvoorbeeld geen handtekening zetten onder een brief die De Krim had opgesteld.

De partijen gaan wel met elkaar op zoek naar een oplossing en daarin neemt de gemeente het voortouw. Bedoeling is dat er vóór de zomer in ieder geval een trap ligt naar de opgang bij paal 20 zodat gasten daar goed kunnen komen.

Hart voor Texel deed woensdagavond een verzoek aan het college ervoor te zorgen dat iedereen die bij paal 20 moet zijn (bijvoorbeeld hulpdiensten) 24 uur per dag door de slagboom van de camping kan komen. Volgens de wethouder staat veiligheid voorop en kunnen de hulpdiensten erdoorheen.

Zoals het er nu naar uitziet, is terugkeer van een nieuwe brug of herstel van de route onderlangs over de camping vóór de zomer nog geen gelopen race. Er komt nog een heel vergunningentraject kijken bij een nieuwe brug (onder meer via Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat) en er moet bijvoorbeeld ook rekening gehouden worden met de rioolpomp van Kogerstrand die op de plek van de brug zit.

Op dit moment kan bestemmingsverkeer via een noodweg over de camping het strand bereiken. De weg is bereikbaar via de ingang van de camping. Door middel van kentekenherkenning wordt volgens De Krim automatisch toegang verleend voor bestemmingsverkeer en heeft dit tijdens de winter goed gefunctioneerd. 

De brug naar paal 20 die in november 2021 per direct werd afgesloten.
Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 38 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15