Samen werken aan gezondheid: Kern Gezond Texel (www.kerngezondtexel.nl)
Samen werken aan gezondheid: Kern Gezond Texel (www.kerngezondtexel.nl) Foto: Kerngezond Texel

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Kern Gezond Texel: Met elkaar het leven op Texel gezonder maken

Algemeen

“Met elkaar kunnen we het leven op Texel gezonder maken. Zodat onze gemeenschap nu en in de toekomst vitaal blijft en er ook plezierig woont en werkt.”

In notendop de missie van Kern Gezond Texel, de coöperatie waarin Inwoners, zorg- en welzijnsaanbieders, scholen, verenigingen, ondernemers, werkgevers en de gemeente samenwerken om Texelaars te helpen gezond, vitaal en veerkrachtig te zijn en te blijven.

Het piept en kraakt in de zorg. Huisartsen die onder grote druk staan, wachtlijsten in de thuiszorg, bij wonen met zorg, in de mentale-, verslavings-, jeugd- en andere vormen van zorg, “Over de hele linie lopen we in de zorg tegen de grenzen aan”, vertelt Katrijn van der Vlerk, voorzitter van de Coöperatie Kern Gezond Texel.

“We maken ons steeds meer zorgen over de toegankelijkheid, beschikbaarheid en de betaalbaarheid van zorg, nu en in de toekomst. Dit treft iedereen, of je jong bent of oud. We moeten uit een ander vaatje gaan tappen.”

“Waar dat echt nodig is blijven we aangewezen op de professionele zorg en die zal er altijd blijven. Maar de oplossing ligt niet alleen in het professionele domein, we kunnen ook zelf heel veel doen aan onze gezondheid, vitaliteit en veerkracht. Gezondheid - lichaam, geest en financieel - is van iedereen, van nul tot boven de honderd. Ook al heb je gebreken, je kunt je evengoed kerngezond voelen en/of iets betekenen voor een ander. Gezondheid is niet alleen afwezigheid van ziektes maar gaat ook om de mogelijkheden die je wél hebt. En wat je kunt doen om te voorkomen dat je ziek wordt.”

Kern Gezond Texel probeert Texelaars daarin de weg te wijzen. Bij de coöperatie zijn inmiddels 25 organisaties aangesloten, van zorg- en welzijnsaanbieders, tot verenigingen, ondernemers, werkgevers en de gemeente. Zij werken samen en versterken zo elkaar om de Texelse gemeenschap meer gezonde opties aan te bieden. Daar zal het niet bij blijven. “Iedereen die met ons mee wil werken is welkom”, vertelt Michou Kortrink, programmamanager Gezond Texel 2030.

Als het gaat om gezondheid, vitaliteit en veerkracht kent Texel een verscheidenheid aan initiatieven en er komen regelmatig nieuwe bij. Katrijn: “Er gebeuren super mooie dingen. Je moet ze alleen weten te vinden.” Michou: “Al die initiatieven en mogelijkheden passen onder de paraplu van Kern Gezond Texel. 

Op de website www.kerngezondtexel.nl staan ze overzichtelijk gerangschikt.” Daarop ook een filmpje over Kern Gezond Texel.

Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 18 uur geleden 2
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek gisteren 58
Afbeelding
Texelaars voltooien 'Hoek tot Helder' Algemeen 20 sep., 19:11 9
Afbeelding
Instrumentale oriëntatie voor kinderen bij Artex Algemeen 20 sep., 14:53
Afbeelding
Zorgen in regio over afsluiting Kooybrug Algemeen 20 sep., 14:00 2
Afbeelding
Kookcursus voor mannen Algemeen 20 sep., 09:00 30