De veerhaven op 't Horntje.
De veerhaven op 't Horntje. Foto: Anja Bastiaansen

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Zorgen over kwaliteit van TESO”

Algemeen

Directeur Iwan Groothuis van De Krim heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op de nieuwjaarsreceptie van TOP op De Krim zijn zorgen geuit over de mobiliteit op Texel en over TESO.

Groothuis liet, volgens mediapartner NH, weten dat mobiliteit wat hem betreft bovenaan de agenda zou moeten staan. “Mobiliteit begint op Texel bij de boot. We maken ons steeds meer zorgen over de kwaliteit van TESO.” Dan gaat het voornamelijk om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de dienstverlening. 

“Maar zeker ook in de gastvrijheid. Er kan bijvoorbeeld nog steeds niet met contant geld aan het buffet voor een kop koffie op de veerboten betaald worden, ondanks de toezegging van de voorzitter van de Raad van Commissarissen tijdens de jaarvergadering.” 

Groothuis stelde ook vraagtekens bij de aanstaande werkzaamheden aan de veerhavens waarbij de bruggen vervangen moeten worden. “Is de gemeente voldoende betrokken bij de noodzakelijke samenwerking met de gemeente Den Helder en de provincie?  Het zou goed zijn als er meer transparantie en communicatie richting de Texelse samenleving komt. We zijn tenslotte allemaal direct afhankelijk van de continuïteit van onze veerdienst.”

Directeur Cees de Waal van TESO onthoudt zich desgevraagd van een inhoudelijke reactie. “Aangezien ik niet persoonlijk bij de betreffende receptie aanwezig was, weet ik niet wat er exact is gezegd. Om die reden onthoud ik me op dit moment van een reactie op wat daar kennelijk is gezegd over TESO. Ik en mijn collega’s staan altijd open voor feedback, een eventuele zorg nemen we serieus, maar die vernemen we dan bij voorkeur rechtstreeks zodat we daar het inhoudelijke gesprek over kunnen aangaan.”

Directeur Groothuis van De Krim uitte grote zorgen over het gebrek aan vrijwilligers en personeel de Texelse samenleving draaiende te houden. De Krim probeert daar zelf wat aan te doen door haar eigen medewerkers onder werktijd vier uur per maand de gelegenheid te bieden vrijwilligerswerk te doen. De werknemers zijn in eerste instantie aan de slag bij zorgorganisatie Omring en de stichtingen De Zonnebloem en Welzijn Texel. 

“Er is te weinig personeel bij Omring, daar zijn extra handjes nu noodzakelijk. Maar er is ook geen opvolging bij de huidige bestuurders van De Zonnebloem. Twee van de drie vrijwilligers gaan er nu mee stoppen.” Dat betekent dus ook geen leuke voorstellingen en andere activiteiten meer voor Texelse senioren. “En hoe mooi is het dat een van onze trainees in het management nu bestuurlijke ervaring kan opdoen binnen deze organisatie.”

 Groothuis krijgt ook wel kritische opmerkingen. “Ik hoor natuurlijk ook in mijn omgeving dat De Krim de taken verricht die eigenlijk de gemeente zou moeten doen. En dat we teveel voor weldoener spelen. Ja, het is best een forse financiële bijdrage, maar we zijn ervan overtuigd dat het noodzakelijk is.”

“Met name bij onze oudere inwoners staat de kwaliteit van leven onder druk. En daar gaan we er verhoudingsgewijs steeds meer van krijgen.” En dat heeft volgens hem gevolgen voor de aantrekkelijkheid van het eiland. “Daar heeft iedereen last van.” Hij doet dan ook een beroep op de Texelaars om na te denken hoe alles op orde gehouden kan worden, “Dit kan de gemeente niet alleen, dit zullen we met elkaar moeten doen.”

Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 13 uur geleden 10
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 17 uur geleden 4
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 22 uur geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49