Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
OSG De Hogeberg

Leerlingen - 14 tot 15 jaar -schreven blogs voor Nederlands.

School is stom, maar waarom?

Algemeen Blogs

Iedereen kent het gevoel: je bent eindelijk thuis na een lange dag school. Je duikt gelijk op de bank en opent je telefoon, eindelijk rust… Maar nee, je bedenkt opeens dat je nog voor een toets moet leren af een hele paragraaf moet maken en oh ja je moet ook nog een PO maken voor morgen. Natuurlijk heb je geen motivatie meer om iets te doen, maar het moet maar.

Motivatie en tijd voor huiswerk

Ik denk dat huiswerk slecht is voor een leerling, althans te veel huiswerk. En natuurlijk weet ik ook wel dat elke puber dit zou zeggen, maar ik denk alsnog dat het stuk beter kan. Voor huiswerk heb je veel motivatie nodig, dit is vaak moeilijk te krijgen. Vooral voor vakken die je eigenlijk helemaal niet interessant/leuk vindt, daarom lijkt het me het fijn als je eerder kon kiezen tussen vakken. Zo heb je dus meer vakken die je leuk/interessant vindt en waar je later sowieso wat aan gaat hebben. Zo besteed je jouw tijd nuttiger en kan je meer motivatie vinden. Mijn idee zou daarom ook zijn: dat je in de eerste klas en de tweede klas alle vakken zou hebben gehad waar je uit kan kiezen en daarna kan je al kiezen welke vakken je wilt hebben. Ook zou het handig zijn dat je makkelijker tussen vakken kan wisselen.

En als je dan eindelijk motivatie hebt gevonden moet je natuurlijk ook tijd hebben, dit is ook nog wel een dingetje, als je bijvoorbeeld huiswerk krijgt voor de dag erna is het soms erg lastig om dat dan ook af te krijgen, vooral als je ook bijvoorbeeld ook nog moet sporten. Daarom zou ik zeggen dat je geen huiswerk kan geven voor de dag erna.

Slapen

Zelfs als je dan uiteindelijk motivatie en tijd hebt gevonden moet je het huiswerk waarschijnlijk ook nog vermoeid maken. Want je hebt misschien wel de avond daarvoor slecht geslapen, in ieder geval dit gebeurt mij meestal. En als mijn ouders door hebben dat ik erg moe ben zeggen ze meestal dat ik eerder moet gaan slapen. Maar dit werkt eigenlijk niet, dit komt door je biologische klok. Je biologische klok zegt eigenlijk tegen jou wanneer je moet gaan slapen (je wordt moe) en wanneer je wakker wordt. Je biologische klok verandert door je leven heen, zo slaap je heel veel als een baby. En pubers worden pas veel later moe dan volwassenen, hierdoor slapen pubers ook minder goed in en is het ook moeilijk om wakker te worden. Daarom is vroeg moeten opstaan voor school eigenlijk helemaal niet zo goed, vooral als je veel reistijd hebt moet je soms wel erg vroeg opstaan. Dus lijkt me handig als school iets later begint, al is het maar een uurtje.

Druk

De pubertijd is voor veel mensen niet de makkelijkste tijd. Dit komt bijvoorbeeld door: pesten, druk door relaties, vriendschappen, onzekerheid over je lichaam, nieuwe gevoelens, ruzie met ouders, niet genoeg geld hebben, leuk gevonden willen worden, te weinig slaap, en groepsdruk.

Door school komen hier ook nog: deadlines, veel huiswerk, PO’s (praktische opdrachten), toetsen leren, druk om cijfers en soms vervelende leerkrachten bij. Dit allemaal zorgt voor veel druk bij leerlingen en dat kan weer burn outs veroorzaken. Eigenlijk is dit niet heel vreemd, want bij de meeste banen krijg je bijna geen tot geen huiswerk mee. Bij banen waar je wel veel huiswerk mee krijgt, zijn er ook veel burn outs en andere uitvallen, kijk maar naar het onderwijs.

Conclusie

Ik denk dat de manier van hoe er nu op veel plekken in Nederland school wordt gegeven veel beter kan. Door bijvoorbeeld: eerder kunnen kiezen tussen vakken en geen huiswerk geven voor de dag erna. Dit kan voor veel druk zorgen en dat hebben pubers al genoeg, volgens mij. Ook denk dat school later moet beginnen want dan kommen de schooltijden meer overeen met de biologische klok van pubers.

Rowan HV3b

Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 5 uur geleden 5
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 11 uur geleden 2
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 13 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen 28 sep., 18:00 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2