Afbeelding
Foto: Pexels

Dit artikel is geschreven door
OSG De Hogeberg

Leerlingen - 14 tot 15 jaar -schreven blogs voor Nederlands.

Iedereen is onzeker

Algemeen Blogs

Onzekerheid, iedereen kent dat gevoel wel. Sommige mensen hebben er meer last van dan andere. Als je onzeker bent betekent het dat je twijfelt aan jezelf. Onzekerheid is menselijk, iedereen twijfels wel eens aan iets, maar je moet het niet onderschatten. Wat begint als een gespannen gevoel en ’s avonds wakker liggen kan later serieuze problemen veroorzaken als dit verder ontwikkelt. Het kan namelijk je gezondheid en welzijn nadelig beïnvloeden. Maar hoe moet je eigenlijk met die onzekerheid omgaan?

Onzekerheid herkennen

Het is dus erg belangrijk dat je onzekere gevoelens bij jezelf herkent. Soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het is menselijk om die onzekerheid weg te stoppen en te doen alsof er niks aan de hand is. Als je je onzekerheid geen plek kunt geven, kun je er ook niet mee geholpen worden. Daardoor kan je onzekerheid alleen maar toenemen en kom je uiteindelijk terecht in een vicieuze cirkel van onzekerheid. De volgende punten kunnen een gevolg zijn van een langdurige onzekerheid;

-        Bang om fouten te maken en altijd streven naar de hoogste vorm van perfectie

-        Wanneer je je laat je beïnvloeden door de mening van andere mensen

-        Als je jezelf vergelijkt met andere mensen

-        Twijfelen aan wie je bent en wat je wilt

-        En nog veel meer

Nadelen van onzekerheid

Onzekerheid klinkt als een klein dingetje, maar dat is het vaak niet. Doordat je aan jezelf twijfelt en je eigenwaarde laag wordt, verlies je een deel van je vrijheid zonder dat je het door hebt. Je kunt minder goed ‘’nee’’ zeggen en voor jezelf opkomen. Hierdoor ga je lastige situaties ontwijken. Buiten het feit om dat je vrijheid wordt ingeperkt door onzekerheid, kan het ook veel invloed hebben op je (mentale) gezondheid. Vaak wordt onzekerheid versterkt door andere psychische problemen zoals depressie, faalangst en eetproblemen. Doordat je mentale en lichamelijke gezondheid nauw verweven zijn, kan je door psychische klachten ook lichamelijke klachten krijgen.

Tips tegen onzekerheid

Omdat je onzekerheid zo veel gevolgen heeft, is het belangrijk om dit aan te pakken. Het is niet altijd makkelijk, maar er zijn verschillende manieren om dit te doen. Maar hoe eigenlijk? Het helpt vaak om te beginnen met het identificeren van je onzekerheid. Om dit te doen moet je terug naar de kern, waarom ben je onzeker over die dingen en hoe komt dat? Komt dit door een negatieve ervaring of heeft het een andere reden? De oorzaak hoeft niet voor de hand liggend te zijn, het kan namelijk een hele zoektocht zijn om de reden te vinden van je onzekerheid. Als je weet wat je voelt en waarom, is het makkelijker om ermee te werken.

Start bij jezelf

Om je positieve eigenschappen en prestaties te waarderen, is het belangrijk om jezelf op 1 te zetten. Ga werken voor je eigen doelen en let niet op hoe anderen het doen, zij zijn tenslotte niet dezelfde persoon. Kies ervoor om mensen om je heen te hebben die je vertrouwt en ga weg van de mensen waarbij je het gevoel hebt dat je jezelf altijd moet bewijzen. Hoe beter je je voelt, hoe makkelijker dit zal gaan. Daarom moet je goed zorgen voor je lichaam en moet je niet te streng zijn voor jezelf. 

Onzekerheden overwinnen duurt lang en zal niet altijd even makkelijk zijn. Daarom moet je niet van jezelf verwachten dat het binnen een dag over is. Neem genoeg met kleine stapjes. Tijdens het proces zullen de gedachtes wel eens terugkomen. Het is belangrijk om er dan goed mee om te gaan. Schrijf deze momenten op en leer ervan. Zie ze niet als een fout maar als een leermoment

Taylor, HV3b

Afbeelding
Olifant duikt op bij voormalige school De Akker Algemeen 40 minuten geleden
Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 21 uur geleden 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 22 uur geleden 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00