De zee.
De zee. Foto: Guido Schuijl

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Waddeneilanden zullen deels verdwijnen”

Algemeen

De Waddeneilanden zullen deels verdwijnen en gaan ‘wandelen’ richting de kust als de zeespiegel in de komende 80 tot 150 jaar met 2 of 5 meter stijgt

Dat komt naar voren in een rapport van een groep wetenschappers waar de NOS zondag over berichtte, Dat gebeurde in het kader van de Klimaattop in Egypte die vandaag begint en naar verwachting tot en met 18 november duurt.

Het ging om het rapport ‘Wat wil de Delta?’ dat de wetenschappers in opdracht van Deltacommissaris Peter Glas maakten. Het rapport moet in beeld brengen wat er gebeurt als de voorspelde worst-case-scenario’s bij een onverminderde uitstoot van CO2 in de toekomst werkelijkheid worden.

Volgens het rapport is bij een zeespiegelstijging van vijf meter in de komende 150 jaar de stijgingssnelheid zo hoog dat de littorale gebieden in de Waddenzee (de delen die droogvallen) en de schorren verdwijnen. De eilanden zullen door overspoeling bij storm sneller landwaarts bewegen. Met welke snelheid is niet goed te voorstellen. “De dijken van de Waddeneilanden worden, behalve op Texel, aangenomen niet op Deltahoogte te zijn.” 

Een van de wetenschappers (Maarten Kleinhans van Universiteit Utrecht) beschrijft bij de NOS hoe de Waddeneilanden door een stijgende zeespiegel zullen gaan wandelen. “Aan de Noordzeekant schuren de eilanden door de stijgende zeespiegel af en dat zand slaat in de Waddenzee neer. Zo verschuiven de eilanden dus richting onze kust. Bij 5 meter stijging zullen ze ook kleiner worden. Daar wil je dan niet meer op wonen.” Het rapport heeft betrekking op heel Nederland en niet alleen op de Waddeneilanden. Die zijn er in dit artikel wel even uitgelicht.

Aan de klimaattop in Egypte doen bijna tweehonderd landen mee. De top is bedoeld om klimaatverandering zoveel mogelijk te voorkomen. Schade als gevolg van klimaatveranderingen is de komende weken één van de gespreksthema’s.

Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 2 uur geleden
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 5 uur geleden 1
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 21 uur geleden
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen gisteren
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00
Afbeelding
Past je bouwplan binnen de regels? Algemeen 28 apr, 10:30
Iriserende wolken.
De Lezersfoto - Iriserende wolken Algemeen 28 apr, 08:00 4
Afbeelding
Eigenwijs biertje bij Jumbo Texel Algemeen 27 apr, 16:00 6