Drone (zomaar een van internet).
Drone (zomaar een van internet). Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

LTO boos over handhaving met drones

Algemeen

LTO Texel is boos over de plannen van het college om drones in te gaan zetten voor handhaving en toezicht op het eiland.

Volgens voorzitter Arnold Langeveld roept dat bij LTO een naar gevoel op. Daar vrezen ze dat met drones straks de focus op boeren en landbouw op het eiland gelegd gaat worden. Ze vrezen ook dat het ten koste van privacy gaat. “Dit lijkt op Noord-Koreaanse methoden.”

Het college heeft in de begroting voor 2023 plannen opgenomen om medewerkers van handhaving en toezicht op te leiden voor het vliegen met drones. Volgens het college kan daarmee slagvaardiger en effectiever aan handhaving worden gedaan. Texel heeft een groot (buiten)gebied waardoor de inspectie en toezichthoudende taken die in het openbaar gebied uitgevoerd moeten worden volgens het college nu veel vraagt van de beschikbare capaciteit binnen de gemeentelijke vakgebieden.

LTO vraagt zich af wat precies het doel is van de gemeente. “Dit helpt niet om de drukte op Texel op te lossen. Daar is meer voor nodig.” Langeveld geeft aan dat het wel de toekomst is om uit de lucht meer inspectie en onderzoek uit te voeren. “Dat is ons helder. Het zal handig zijn voor handhaving maar doe het dan ook voor alles en iedereen. In ieder geval draagt het niet bij aan vertrouwen in elkaar.” LTO heeft een gesprek met het college aangevraagd om het thema drones te bespreken.

Het CDA en Hart van Texel hebben van de week schriftelijk vragen aan het college gesteld; zij vinden dat er eerst beleid moet worden ontwikkelend voordat er daadwerkelijk drones worden ingezet. Het onderwerp was vorige week ook al uitgebreid aan de orde in de commissievergadering over de gemeentelijke begroting voor 2023.

Op het moment is het zo dat er met vliegtuigen jaarlijks gemeentelijke luchtfoto’s worden gemaakt. Het college: “Door hiernaast gebruik te gaan maken van een drone wordt de beeldvorming van te onderzoeken locaties breder, actueler en verbeterd waardoor de gemeente ook eerder kan anticiperen als de situatie daarom vraagt. Dus niet alleen bij reguliere controlerende taken, maar ook bijvoorbeeld het voorkomen van overlast, monitoren van verplaatsingen van mensenmassa’s, borgen van de veiligheid en dergelijken. Uiteraard zal het inzetten van een drone door de gemeente alleen doelmatig, geheel volgens (landelijke) regelgeving en veiligheidseisen en met respect voor de persoonlijke levenssfeer gebeuren.”

Het college wil er volgend jaar 50.000,- voor uittrekken. Dat is voor de aanschaf van een drone en bijbehorende apparatuur, opleiding en toebehoren. Bedoeling is circa tien medewerkers in teams van twee tot dronepiloten op te leiden.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 8 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 9 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30