Voorbeeld van gestapelde woningen van Jij & Wonen. "De uitstraling kan aangepast aan het landschap."
Voorbeeld van gestapelde woningen van Jij & Wonen. "De uitstraling kan aangepast aan het landschap." Foto: Jij en Wonen

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Jij & Wonen: Geen rapport, liever snel een huis

Algemeen

“Geen rapporten, maar wel duurzame en betaalbare woningen voor met name starters.” Hart voor Texel breekt een lans voor “Jij & Wonen Nederland”, een concept voor ontwikkeling, beheer en exploitatie van duurzame en snel te bouwen woningen.

“We praten al zo lang over woningbouw, maar zien ook dat er weinig vooruitgang wordt geboekt, het ontbreekt aan concrete plannen”, vertelt Erik Polderman van Hart voor Texel. Partijgenoot en raadslid Edo Kooiman: “Gemeenten laten dit over aan woningcorporaties zoals Woontij of commerciële ontwikkelaars. Maar dat duurt ons te lang. Als je bijvoorbeeld ziet hoe lang er al niet gebouwd wordt op een locatie als De Welkoop. Corporaties zijn intensief bezig met vooral het verduurzamen van hun vaak verouderde woningen. En voor commerciële ontwikkelaars zijn deze woningen geen standaard onderdeel van hun verdienmodel.” 

Duurt te lang

Polderman: “Het is best raar dat we in ons overgeorganiseerde Nederland niet in staat zijn om betaalbare en duurzame woningen te ontwikkelen. Normaal houden wij ons als politici niet bezig met de uitwerking van zaken. Maar dit duurt ons te lang. Hart voor Texel wil niet afwachten en de moeilijke positie van de starters op de Texelse woningmarkt zo praktisch mogelijk benaderen. We hebben zelf onderzoek gedaan en gekeken waar de mogelijkheden liggen.” 


Edo Kooiman, Dennis Vonk en Erik Polderman van Hart voor Texel met (tweede van links) Tom Verlaan van Jij & Wonen.

Via-via kwamen ze in contact met vertegenwoordigers van “Jij & Wonen”. Polderman: “Dit bedrijf biedt een kant-en-klaar concept voor ontwikkeling, beheer en exploitatie van duurzame (starters)woningen. De basis is een huurwoning van 42 vierkante meter, maar dit is aan te passen naar 21 meter voor een alleenstaande tot een groter formaat. Uitgangspunt is wel dat tweederde van de te bouwen woningen van 42 meter onder de huurgrens van €763,47 ligt, dus in aanmerking komt voor huursubsidie.”

Flexwoningen

Het betreft zogeheten flexwoningen. Daarmee sluit het aan bij de opzet zoals de 222 nieuwe woningen die het college langs de Marsweg wil bouwen. “Woningen voor een periode van vijftien tot twintig jaar. Maar van zodanige kwaliteit, duurzaamheid en comfort dat ze vergelijkbaar zijn met reguliere woningen. Na die vijftien of twintig jaar zijn ze niet af, integendeel. Je kunt dan besluiten, als daar dan behoefte aan is, om ze nog zo’n periode te laten staan. Of je takelt ze op, zet ze op de auto en plaatst ze ergens anders.”

Beproefd

De woningen worden gebouwd volgens een vaste principe en een standaard inrichting. Deze woningen zijn inmiddels beproefd en zodanig aangepast dat ze voldoen aan de wensen en eisen van Jij & Wonen. De woningen kunnen in meerdere lagen worden gestapeld, zelfs tot vijf verdiepingen. Maar dat hoeft niet. De uitstraling kan naar voorkeur worden aangepast aan het landschap.”

“Het concept van Jij & Wonen is nog zo nieuw dat met de gemeente moet worden bekeken hoe de procedures moeten worden, zodat een bouwvergunning goed en snel kan worden gegeven. Als dit lukt, is het plaatsen van de woningen een kwestie van maanden. Op het moment dat de omgevingsvergunning rond is staan ze daadwerkelijk binnen zes maanden.”

Prefab

De woningen worden prefab gebouwd in een nieuwe fabriekshal van Megaplex en kant en klaar getransporteerd naar de bouwlocatie . De woningen zijn van (CLT) hout gebouwd. Ze zijn duurzaam en betaalbar. Duurzaam omdat de woningen gasloos zijn. Alle ramen zijn driedubbel uitgevoerd. Met de standaard aanwezige infrarood vloerverwarming is comfort verzekerd. Dit geldt ook voor de keuken die tot en met de wasmachine is voorzien van uiterst zuinige apparatuur. Dit is ook terug te vinden bij het sanitair, met bijvoorbeeld een energiebesparende douche.

Polderman: “Het concept is van voor tot achter zeer doordacht. Een kant-en-klare en compleet ingerichte woning, waarbij het hele gebouw is voorzien van één infrastructuur voor alle woningen. Geen moeilijk gedoe in de grond dus, maar één centrale aansluiting op alle nutsvoorzieningen.”  


Een standaard woning van Jij & Wonen van bovenaf gezien.

Tom Verlaan, algemeen directeur van Jij & Wonen Nederland en daarvoor twaalf jaar gemeenteraadslid en enkele jaren wethouder van Aalsmeer: “Als wethouder merkte ik dat de mogelijkheden om als bestuurder iets te regelen zich vooral beperkt tot rapporten. Maar in rapporten kun je niet wonen.” 

Ideologisch concept

Verlaan koos voor een andere aanpak: Jij & Wonen. “Dit is een ideologisch concept om betaalbare, duurzame en maatschappelijk verantwoorde woningen aan starters op de woonmarkt te bieden. Jij & Wonen past dit concept toe  in zoveel mogelijk andere gemeenten en richt per gemeente een stichting op die eigenaar wordt van de woningen en deze ook verhuurt. Al die stichtingen tezamen maken gebruik van de expertise en de diensten van Jij & Wonen Nederland. Die helpt de woningen realiseren en verhuren met alles wat daarbij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan standaard huurcontracten.”

Het betekent voor Texel dat, als de gemeente hiervoor kiest, er voor de huizen van Jij & Wonen door de gemeente een aparte, nieuwe stichting zal worden opgericht. Die ontwikkelt het bouwproject, gaat de financiering aan, koopt de woningen en verhuurt die aan starters in de woningmarkt. Geen concurrent van Woontij, zo benadrukt Hart voor Texel, juist een aanvulling/versterking. 

Lokale stichting

In het bestuur van deze lokale stichting komt een vertegenwoordiger van de gemeente en ook van de huurders/bewoners. Verlaan: “Hierdoor houden zij dus ook voeling me de organisatie en alles wat daar omheen gebeurt.” Het bestuur wordt aangevuld met iemand van Jij & Wonen Nederland, die veel expertise met zich meebrengt. Jij & Wonen Nederland faciliteert het bestuur bij de verhuur en andere zaken. Voor 200 woningen wordt gedacht aan één volwaardige arbeidsplaats.

Verlaan benadrukt: “Jij & Wonen Nederland is geen projectontwikkelaar met een winstoogmerk. We zijn wel een bedrijf en rekenen een vergoeding voor de bouwkosten en onze gemaakte uren. We werken met een vastgesteld bedrag per woning. Doordat onze facilitaire organisatie voor alle stichtingen dezelfde diensten en services aanbiedt, kan deze organisatie efficiënt werken en blijven de kosten voor de stichting zo laag mogelijk. Jij en Wonen Nederland wordt geen huiseigenaar. Het eigendom blijft bij de stichting, lokaal dus. Voor en door de lokale gemeenschap. Zoiets als TESO dus.” 

Financiering

Financiering zal volgens Verlaan niet op problemen stuiten. “De Rabobank financiert dit.” Soortgelijke projecten van Jij en Wonen lopen volgens Verlaan, in allerlei uitvoeringsstadia, momenteel in meerdere gemeenten. “Voor locaties van vijftien wonen tot 200 en alles wat daartussen zit.

Het besluit of het concept van Jij & Wonen ook op Texel zal worden toegepast is aan de gemeente. Voor wat betreft de 222 woningen in De Mars gaf de gemeente eerder aan in overleg te zijn met Woontij en Rabo SmartBuilds. Dit is een organisatie van de Rabobank die zich bezighoudt met de bouw van tijdelijke woningen op innovatieve en duurzame manier. Rabo SmartBuilds werkt met partners. Verlaan geeft aan met deze organisatie in gesprek te zijn.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2