Cintha Stiekema en Bianca Polderman van Texelgezinnen.
Cintha Stiekema en Bianca Polderman van Texelgezinnen. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Je hoeft er niet alleen voor te staan”

Algemeen

Ze kijkt er altijd naar uit; een paar keer per maand mag een 11-jarig Texels meisje langs bij een dame op het eiland met wie ze vervolgens leuke dingen gaat doen.

Het meisje heeft zelf geen grootouders en vindt het erg fijn een bonus-oma te hebben. De dame heeft zelf geen kleinkinderen en vindt het leuk om voor een bonus-kleindochter te kunnen zorgen. “Mijn dochter komt elke keer met enthousiaste verhalen thuis als ze langs geweest is”, vertelt haar moeder.

Het is een praktijkvoorbeeld van hulp die vorig jaar onder begeleiding van Texelgezinnen tot stand kwam. De moeder van het meisje vond het prettig als haar dochter op een of andere manier grootouders zou meemaken en ook bij grootouders terecht zou kunnen, maar wist niet goed hoe dat te realiseren. Via Cintha Stiekema en Bianca Polderman, coördinatoren van Texelgezinnen, kwam het tot de onderlinge contacten.

Texelgezinnen, dat in 2020 ontstond, heeft op deze manier inmiddels tientallen gezinnen dan wel alleenstaande ouders op Texel geholpen met ‘even een steuntje in de rug’ als dat op een bepaald moment nodig was. In de begindagen stond de hulp vooral in het teken van corona en de lockdowns, maar inmiddels is de hulp algemeen.

Belangrijkste is volgens Cintha en Bianca dat niemand het gevoel heeft er alleen voor te staan als er van buitenaf even een steuntje in de rug nodig is. Texelgezinnen doet niet aan professionele hulpverlening (daar zijn andere organisaties voor) maar kijkt vooral waar een gezin dan wel alleenstaande ouders bij gebaat zijn als er even hulp nodig is. De twee hebben sinds 2020 een netwerk van 43 steungezinnen om zich heen verzameld waar ze een beroep op kunnen doen als er een hulpvraag ligt. Dat kan variëren van opvangen van kinderen, helpen bij huiswerk, een uitstapje maken of ergens een nachtje logeren.

“Een luisterend oor kan vaak ook al helpen”, vertellen Bianca en Cintha. “Mensen kunnen het gevoel hebben dat ze gefaald hebben, maar dat is niet zo. Je hebt allemaal wel je momenten dat het prettig is als je even ondersteuning krijgt.” Texelgezinnen begon in 2020 als werkgroep, werd later onderdeel van Young 4 Ever en is sinds juli van dit jaar een zelfstandige stichting met een eigen bestuur. Dat wordt gevormd door Jurjen Pieters (voorzitter), Yvonne Weijers (secretaris) en Kees van Heerwaarden (penningmeester). 

Er loopt inmiddels een pilot van drie jaar om Texelgezinnen te verankeren in de samenleving. Dat is met steun van de gemeente, Texelfonds, Caritas, Stichting Samen Eén, Gollardsfonds, coöperatiefonds Rabobank, Kansfonds en Oranjefonds. Er liggen ook contacten met de scholen, huisartsen, het sociaal team van de gemeente, Texels Welzijn, Young 4 Ever, GGD, schoolmaatschappelijk werk, de bieb en vluchtelingenwerk zodat iedereen elkaar weet te vinden als er wat is. Cintha en Bianca zijn de aanspreekpunten. “Het kan allemaal informeel als we ergens zijn. We houden het graag laagdrempelig.” 

Voor het komend jaar staan naast het regelen van hulp ook diverse thema-avonden voor ouders en een aantal Texelgezinnencafés op het programma. Texelgezinnen helpt eveneens mee om activiteiten te organiseren voor Oekraïense kinderen die momenteel op Texel worden opgevangen. Meer over Texelgezinnen is te vinden via www.texelgezinnen.nl

Afbeelding
Michiel Uitdehaag burgemeester Venray Algemeen 3 uur geleden 19
Afbeelding
Voetbal 7 tegen 7 in Den Hoorn Sport 9 uur geleden 1
Afbeelding
Vacature parkmanager Beach Park Texel en Villa Park Vogelmient Algemeen 10 uur geleden 14
Afbeelding
Cursus portrettekenen bij Artex Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
“Tegen de stroom in..." thema Soep op Zondag Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Day for Change Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Expositie TEEVA in Hoornder Vermaning Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Van waar ik bromde, naar waar ik woonde Column 6 feb, 16:30 1