Toerisme.
Toerisme. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nog een paar dagen voor registratienummer

Algemeen

Texelaars die hun woning (of een deel daarvan) verhuren aan toeristen, hebben nog tot 1 oktober de tijd om hun woning bij de gemeente te laten registreren.

De registratieplicht, die vorig jaar werd ingevoerd op Texel, geldt volgens de gemeente voor alle vormen van toeristische verhuur in woningen. Toeristische verhuur staat op de website van de gemeente omschreven als ‘het tegen betaling in een woonruimte verblijf aanbieden aan personen die niet als ingezetene met een adres staan ingeschreven in de Basis Registratie Personen.’

De registratieplicht is ingevoerd op basis van de Wet Toeristische Verhuur en benoemd in het Toeristisch Toekomstplan dat de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld. Het geeft de gemeente meer zicht op adressen en personen die verhuren aan toeristen. Het kan ook een einde maken aan toeristische verhuur wanneer dat volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan.

Concreet betreft de registratieplicht woningen waar logies met ontbijt (bed & breakfast) wordt aangeboden of woningen met de bestemming ‘tweede woning’ die toeristisch worden verhuurd. Registratie is niet nodig bij zomerhuizen of vakantieappartementen die voor recreatie zijn bestemd. “Het is ook niet nodig bij woningruil of als iemand korte tijd op de woning past.”

De registratieverplichting geldt vanaf 1 april 2022. De gemeente heeft de periode van 1 april tot 1 oktober opengesteld om gratis eenmalig een registratienummer aan te vragen. Vanaf oktober komt er handhaving. Mensen die hun woning (of een deel daarvan) verhuren aan toeristen en géén registratienummer hebben, kunnen bij handhaving een boete krijgen die kan oplopen tot €9.000,- per overtreding. 

Aanvragen van het registratienummer is mogelijk via de website van de gemeente (met DigiD). Bedoeling is dat verhuurders het registratienummer vervolgens vermelden in elke advertentie op platforms zoals texel.net, AirBnB, booking.com en Expedia. Het moet volgens de gemeente ook vermeld worden bij andere publicaties (zoals in de krant) en in alle correspondentie (e-mails en brieven).

Texelaars die ná 1 oktober beginnen met de toeristische verhuur van hun woning (of een deel daarvan) moeten zich laten registreren op het moment dat ze starten met de toeristische verhuur.

Afbeelding
Brandweer blust vuurtje Thijsseschool Algemeen 13 uur geleden 6
Afbeelding
“Samen steen op steen stapelen” Financieel 16 uur geleden 2
Afbeelding
Zeldzame koereiger gezien op Texel Algemeen 18 uur geleden 15
Afbeelding
Feesttent voor jeugd met Ouwe Sunderklaas Algemeen 21 uur geleden 3
Afbeelding
Leerlingen OSG maken ‘rijdende barbecue’ Algemeen 6 dec, 16:15 6
Afbeelding
Tickets via VVV Texel: gemakkelijker en succesvoller dan ooit Algemeen 6 dec, 13:45
Afbeelding
Aangespoelde Pieten in paniek bij de Lubertischool Algemeen 6 dec, 11:30 5
Afbeelding
Inzameling van waardepunten Douwe Egberts voor voedselbank Algemeen 6 dec, 10:15