De Schipper Boonstraat tussen de Poolster en Durperhonk in De Cocksdorp.
De Schipper Boonstraat tussen de Poolster en Durperhonk in De Cocksdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Pas bestemmingsplan niet aan”

Algemeen

Het college heeft de raad dinsdagavond geadviseerd om het bestemmingsplan dat momenteel op tafel ligt om de 42 nieuwe woningen in het verlengde van de Schipper Boonstraat in De Cocksdorp mogelijk te maken niet meer aan te passen.

Het ontwerp-bestemmingplan voor de woningen staat vanavond (woensdag) op de agenda van de gemeenteraad, maar er waren nog wat vragen van de politieke partijen of er zaken aangepast konden worden.

Dan ging het onder meer om het verplaatsen van een blok met acht sociale huurwoningen, maar dat leidt volgens het college tot vertragingen. Dan zou het plan terug moeten naar de tekentafel en dan zou het opnieuw met direct omwonenden besproken moeten worden.

Schrappen wordt geen optie genoemd en verplaatsen van het blok met de acht sociale huurwoningen naar een locatie buiten het plangebied - richting de Vuurtorenweg – is niet mogelijk vanwege de provinciale regelgeving. “Dat perceel is aangewezen als ‘landelijk gebied’ en wordt dus niet aangemerkt als bestaand stedelijk gebied.” Volgens het college ligt er nu een goed stedenbouwkundig ontwerp dat vertaald is in het bestemmingsplan.

Volgens het college heeft de afdeling Beleid nog contact had met een contactpersoon van de afdeling Ruimtelijke Ordening van de provincie en daar kwam uit naar voren dat de provincie achter het voorliggende plan staan. “Een ‘ontsluiting op de Vuurtorenweg en dan beginnen met woningen’ vindt daar geen steun. De provincie werkt aan voorliggend plan mee. Het advies is om het bestemmingsplan niet aan te passen.”

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2