Zorgen om de toekomst van boerenbedrijven als gevolg van het nieuwe stikstofbeleid.
Zorgen om de toekomst van boerenbedrijven als gevolg van het nieuwe stikstofbeleid. Foto: Rosa Hoedema

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Provincie komt naar Texel voor stikstof

Algemeen

De provincie Noord-Holland houdt op 17 oktober een bijeenkomst op Texel om meer te vertellen over de gebiedsgerichte aanpak om op Texel de uitstoot van stikstof te laten afnemen.

Dat heeft wethouder Rikus Kieft dinsdagavond tijdens de raadscommissie laten weten. De vermindering van stikstof is een landelijke kwestie, maar het zijn de provincies die moeten uitwerken hoe de stikstofdoelstellingen van het Rijk gehaald moeten worden.

Dat gebeurt met een gebiedsgerichte aanpak en ook voor Texel is een gebiedsgerichte aanpak. Wethouder Kieft heeft meermalen laten weten dat de gemeente graag aan tafel zit om op dat gebied mee de regie te kunnen voeren, maar de wethouder gaf dinsdagavond aan dat dat nog niet zo gemakkelijk gaat. De gemeente kijkt vooralsnog ook met belangstelling uit wat de provincie op 17 oktober komt vertellen. 

Bedoeling is dat gedeputeerde Esther Rommel (die als provinciebestuurder verantwoordelijk is voor het stikstofdossier) zelf naar het eiland komt om tekst en uitleg te geven. 

De provincie houdt zich sinds 2018 bezig met het stikstofdossier. Toen in Den Haag het beruchte kaartje van 10 juni werd gepresenteerd (het kaartje waarop stond met hoeveel procent de emissie van stikstof in bepaalde gebieden moest worden verminderd, liet de provincie weten dat de stikstofkaart van 10 juni niet als heilig wordt beschouwd. 

Wethouder Kieft maakte de afgelopen tijd een ronde langs diverse boerenbedrijven op Texel om aan de keukentafel van boeren zelf te horen met welke gevolgen en zorgen te krijgen door de stikstofdoelstellingen van het Rijk.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 12 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3