Een eerdere 'fly-inn' bij het vliegveld.
Een eerdere 'fly-inn' bij het vliegveld. Foto: Texel Airport

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Fly-in komend weekend bij Texel Airport

Algemeen

Texel Airport heeft komend weekend een ‘fly-in’ waarvoor de nodige vliegtuigen op het vliegveld aan de Postweg in Eierland worden verwacht.

De Texel “Wings over Holland” Fly-in is volgens het vliegveld géén airshow, maar vanaf 14:00 uur vinden er komende zaterdag 27 augustus wel twee korte vliegdemonstraties plaats ter ere van het 85-jarig bestaan van Texel Airport.

De eerste vliegshow wordt gegeven met een T-6 Texan van Wings over Holland dat op Luchthaven Lelystad is gevestigd. Daarna is het de beurt aan een Sukhoi SU26 van Dutch Rush. Dit aerobatic toestel wordt gevlogen door Frank “Woody” van Houten en heeft als thuisbasis Texel. 

Zaterdag is er in het kader van de ‘fly-inn’ van 10:00 tot 17:00 uur een Airfair op het vliegveld met speciale vliegtuigen en verschillende fabrikanten die hun waren tonen. Volgens het vliegveld is dat vooral interessant voor piloten.

Hoogtepunt van de Airfair is het bezoek van enkele elektrische vliegtuigen van E-Flight, de enige elektrische vliegschool in Nederland. Deze school vliegt met een tweepersoons Pipistrel en die is 100 procent elektrisch. 

Om eventuele overlast te beperken vliegen de deelnemers aan de ‘fly-in’ speciale routes om zo min mogelijk boven het eiland te vliegen. “Ook wordt er hoger gevlogen dan gebruikelijk is.” Op het moment staan er zo’n 130 vliegtuigen gepland, mogelijk komen er de komende dagen nog deelnemers bij, als het weer goed blijft.

Bezoekers die naar het vliegveld willen komen (zonder vliegtuig) krijgen het advies van het vliegveld om per fiets te komen, omdat er zeer beperkt parkeerruimte beschikbaar is. De entree is gratis. De volgende Texel Airshow staat gepland op zaterdag 12 augustus 2023.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 9 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 12 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 14 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 14 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 15 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 15 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 16 uur geleden 19
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 16 uur geleden 5