Uitleg over diverse soorten vis.
Uitleg over diverse soorten vis.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Visserij toont zich, HavenVistijn weer terug van weggeweest

Algemeen

In Oudeschild wordt zaterdag 13 augustus van 13:00 tot 17:00 uur na drie jaar het HavenVistijn weer gehouden. In het decor van kotters en andere schepen presenteert de Texelse visserijsector zich. Gratis toegankelijk.

Gemengde gevoelens in de visserij weerhielden de organisatie niet van het weer optuigen van het HavenVistijn. Garnalenvisser Jan Simon de Haan. “Je moet je laten zien. Ondanks de onzekerheden en het gebrek aan toekomstperspectief willen we als Texelse vissersvloot laten zien hoe mooi het vak is dat wij elke week op zee uitoefenen en wat voor prachtige producten we aan wal brengen.”

De opzet is in grote lijn hetzelfde als eerdere edities. Ook nu is er weer volop vis te verkrijgen. Vers gevangen en ter plekke gebakken. Filet van rondvis, gewokte kreeftenstaartjes, broodjes garnalen en vers gerookte vis uit het vat.

De opbrengst van de visverkoop gaat, net als in het verleden, naar goede doelen. De opbrengst van de garnalen gaat naar het Prinses Máxima Kinderziekenhuis, dat van de visverkoop voor stichting Samen één Texel.

Terug van weggeweest ook de vistafel (foto onder) vol verse Noordzeevis. Daarop een uitgebreide collectie van allerlei soorten vis die de vissers op de Wadden- en Noordzee in de netten krijgen. Tong, schol, tarbot, griet, haai, grog, poon, pieterman, flint, makreel, horsmakreel, etc.

Vissers, oud-vissers en andere kenners achter de vistafel geven tekst en uitleg over de verschillende soorten vis.

In de kramen presenteren verzamelaars hun collecties. Dennis Boom staat er met een uitgebreide collectie botten, mammoetkiezen en andere bijzonderheden van de zeebodem en ook Bert Schagen is van de partij. Sam van der Slikke toont zijn fotocollectie van de Texelse vloot en Peter van Zweden is er met zijn modelkotters.

Belangenorganisatie EMK (Eendracht Maakt Kracht) heeft een stand, er zijn miniatuurnetten en vissersvrouwen presenteren bijzonderheden.

Ook zijn er optredens van het Visserskoor, Scheepstuig en bij De Kombuis is live muziek.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 8 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 11 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 13 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 14 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 14 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 14 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 15 uur geleden 5