Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM in De Slufter.
Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM in De Slufter. Foto: KNRM Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Onwelwording in Slufter

Algemeen

De KNRM en de rapid responder van de ambulancedienst op Texel zijn zondagavond in actie gekomen voor een man die onwel was geworden in De Slufter.

De man was daar samen met zijn moeder aan het wandelen en vervolgens niet goed geworden. Volgens de KNRM was het even puzzelen waar de man zich precies bevond, maar zat hij aan de zuidelijke kant van de sluftergeul. Dat betekende dat de KNRM er vanaf paal 20 met het kusthulpverleningsvoertuig naartoe kon gaan.

“Bij het contact met de alarmcentrale proberen we altijd duidelijk te krijgen aan welke kant van de geul in De Slufter mensen zich bevinden. Een verkeerde inschatting kan leiden tot een grote omweg over de noordkant van Texel.”

Het duurde vervolgens even voordat het kusthulpverleningsvoertuig daadwerkelijk vanaf paal 20 kon gaan rijden, omdat de rapid responder al naar paal 28 was gereden. Nadat die ook bij paal 20 was, kon er een ambulanceverpleegkundige aan boord van het kusthulpverleningsvoertuig en konden de hulpverleners naar De Slufter. 

De rapid responder was ingezet, omdat de beide ambulances op het eiland al voor andere hulpverlening waren opgeroepen. De rapid responder is een voertuig waarmee dezelfde hulp kan worden verleend als met een ambulance, er kunnen alleen geen patiënten liggend in worden vervoerd.

Volgens de KNRM ging het na controle beter met de onwel geworden man. Hij kreeg het advies om goed te drinken en te eten. “Voor de zekerheid hebben we beiden teruggebracht naar hun vertrekpunt zodat extra beweging beperkt kon worden.”

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 6 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 9 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 11 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 12 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 12 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 13 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 13 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 13 uur geleden 5