Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM in De Slufter.
Het kusthulpverleningsvoertuig van de KNRM in De Slufter. Foto: KNRM Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Onwelwording in Slufter

Algemeen

De KNRM en de rapid responder van de ambulancedienst op Texel zijn zondagavond in actie gekomen voor een man die onwel was geworden in De Slufter.

De man was daar samen met zijn moeder aan het wandelen en vervolgens niet goed geworden. Volgens de KNRM was het even puzzelen waar de man zich precies bevond, maar zat hij aan de zuidelijke kant van de sluftergeul. Dat betekende dat de KNRM er vanaf paal 20 met het kusthulpverleningsvoertuig naartoe kon gaan.

“Bij het contact met de alarmcentrale proberen we altijd duidelijk te krijgen aan welke kant van de geul in De Slufter mensen zich bevinden. Een verkeerde inschatting kan leiden tot een grote omweg over de noordkant van Texel.”

Het duurde vervolgens even voordat het kusthulpverleningsvoertuig daadwerkelijk vanaf paal 20 kon gaan rijden, omdat de rapid responder al naar paal 28 was gereden. Nadat die ook bij paal 20 was, kon er een ambulanceverpleegkundige aan boord van het kusthulpverleningsvoertuig en konden de hulpverleners naar De Slufter. 

De rapid responder was ingezet, omdat de beide ambulances op het eiland al voor andere hulpverlening waren opgeroepen. De rapid responder is een voertuig waarmee dezelfde hulp kan worden verleend als met een ambulance, er kunnen alleen geen patiënten liggend in worden vervoerd.

Volgens de KNRM ging het na controle beter met de onwel geworden man. Hij kreeg het advies om goed te drinken en te eten. “Voor de zekerheid hebben we beiden teruggebracht naar hun vertrekpunt zodat extra beweging beperkt kon worden.”

Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 6 uur geleden 5
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 8 uur geleden 7
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 12 uur geleden 2
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen 28 sep., 18:00 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2