Het houten beeld in de studio van Op1 van NPO 1.
Het houten beeld in de studio van Op1 van NPO 1. Foto: Uitzending Op1

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Houten beeld in TV-studio bij Op1

Algemeen

Het door de WR 22 opgeviste houten beeld bevat aan de onderkant jaarringen in het hout waardoor achterhaald kan worden hoe oud het is.

Dat kwam donderdagavond naar voren in het TV-programma Op1 op NPO 1 waarin over het houten beeld (circa 30 bij 40 centimeter groot) werd gesproken. Het beeld was voor de gelegenheid aanwezig in de TV-studio.

Volgens archeoloog Wytse Stellingwerf, die het beeld had meegenomen naar Hilversum, is kijken naar het opgeviste beeld rechtstreeks kijken naar de historie. Het is vermoedelijk ruim 400 jaar oud.

Maritiem conservator Jeroen ter Brugge van het Rijksmuseum in Amsterdam liet in de uitzending weten dat het beeld past in de zeventiende eeuw omdat het toen gebruikelijk was om beelden met afschrikwekkende blikken aan de zijkanten dan wel spiegels van schepen te bevestigen.

Als voorbeeld daarvan noemde hij de Vasa in Stockholm, het schip dat in 1628 zonk in de haven van Stockholm, in 1961 werd gelicht en tegenwoordig geldt als één van de best bewaarde schepen uit de zeventiende eeuw. Daar zaten een stuk of zevenhonderd beelden aan de zijkant en de achterkant.

Het beeld van de WR 22, dat donderdag aan land werd gebracht, wordt de komende tijd eerst onderzocht en bewaard in een vochtige ruimte zodat het later geconserveerd kan worden. Het is verder aan de vissermannen van de WR 22 om te bepalen wat ermee gaat gebeuren.

Museum Kaap Skil in Oudeschild heeft aangegeven belangstelling te hebben om het beeld op te nemen in de collectie. Daar zou het goed passen bij het verhaal dat in het museum wordt verteld over de historie van de Waddenzee en de Rede van Texel waar het beeld werd gevonden.

De conservator van het Rijksmuseum opperde in de uitzending de gedachte dat het goed zou zijn als het beeld beschikbaar komt voor onderzoek en door het publiek kan worden bekeken. In dat geval zou het volgens hem niet verkeerd zijn als het in de buurt van de vindplaats zou blijven en bij Kaap Skil zou worden ondergebracht.

Tijdens de uitzending werden de mogelijkheden benoemd om op de vindplaats te gaan onderzoeken of daar mogelijk nog een wrak onder het zand bevindt. Het beeld is nog helemaal gaaf en dat duidt erop dat het lange tijd onder het zand moet hebben gezeten.

Er werd nog een vergelijking getrokken met het beeld dat de TX1 Klasina J in april voor de kust van Rotterdam opviste. Volgens archeoloog Michiel Bartels is het niet ondenkbaar dat het boven water komen van de beelden te herleiden is naar het verbod op de pulsvisserij. De visserij is daardoor weer overgegaan naar werken met de boomkor en dat veroorzaakt op de zeebodem meer bodemberoerende activiteiten dan de pulskor.

Het beeld was in een natte doek meegenomen naar de TV-studio, zodat het daar ook vochtig kon worden gehouden. Het is een geluk dat het bewaard is gebleven. Visserman Victor Ayal van de WR 22 zag het aanvankelijk als een gewoon stuk hout dat in de netten zat en wilde het al terug overboord gooien, totdat hij opeens een gezicht in het hout zag zitten.

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 22 seconden geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 1 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden 4
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 3 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 3 uur geleden 4
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 3 uur geleden 7
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 3 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 3 uur geleden 13