Het Schilderend werd onlangs opgeknapt
Het Schilderend werd onlangs opgeknapt Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bij herinrichting inzetten op laadpalen

Algemeen

Oppositiepartijen D66, VVD, CDA en Hart voor Texel roepen het college op om bij toekomstige herinrichtingen en nieuwbouw van straten en wijken de nodige voorzieningen aan te leggen of tenminste de voorbereidingen te treffen voor het opladen van elektrische auto’s. Morgen dienen zij een motie in met dit voorstel.

De motie komt voort uit een vraag die D66 stelde op 31 mei. “Het Schilderend is bijna klaar. En er komen diverse grote opknapbeurten van wegen aan. Zoals de Trompstraat. Wordt er bij dergelijke vernieuwingen gelijk (infrastructureel o.a.) rekening gehouden met de toename van de vraag naar elektrische laadpalen? (En afgeleid daarvan: wat is het beleid op Texel t.a.v. de plaatsing van laadpalen en: zijn er landelijke regels en/of richtlijnen?) En hoewel het antwoord nog niet gegeven is door het college, willen wij niet langer wachten.”

In de motie schrijven de partijen: “Als we echt willen inzetten op duurzaamheid in vervoer, zoals we bijvoorbeeld ook hebben opgenomen in het Toeristisch Toekomstplan, dan moeten we zorgen dat we daar de randvoorwaarden voor bieden: er moeten dus voldoende laadpalen voor auto’s zijn. Er zijn op dit moment voor zover ons bekend nu nog geen 25 laadpalen voor auto’s. En de ontwikkelingen staan niet stil. Een voorbeeld daarvan is Arnhem: Als eerste gemeente van Nederland worden daar oplaadpunten in lantaarnpalen de standaard. Na een succesvolle pilot heeft het stadsbestuur besloten in alle nieuwe wijken ongeveer de helft van de lantaarnpalen bij autoparkeervakken te voorzien van een dubbel laadpunt “ 

Stijging aantal laadpalen

Waar het aantal publieke laadpunten achterblijft, is er toch een behoorlijke groei te zien wanneer men ook kijkt naar de niet openbare oplaadpunten. Op Texel is het aantal laadpunten voor elektrische auto’s in een jaar tijd gestegen met 21 procent. Deze groei vond plaats in april 2021 tot en met april 2022. In het begin van 2021 stonden er 117 laadpunten verspreid over heel Texel, dat is gestegen naar 141. . Dit blijkt uit onderzoek van Techniek.nl op basis van de meest recente data van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. 

Jasper van Vliet van Techniek.nl legt uit: “Zowel publieke als semi-publieke laadpunten zijn meegenomen in het onderzoek. Met een semi-laadpunt bedoelen we een laadpunt dat is opengesteld voor publiek, op een private locatie. Dit kan bijvoorbeeld bij parkeergarages, tankstations of bij retail- en horecalocaties zijn. Er kunnen beperkingen gelden, qua toegangstijden en bijvoorbeeld de vereiste om bepaalde producten/diensten af te nemen. Thuislaadpunten daarentegen zijn niet meegeteld.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 3 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1