Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Moties over de ijsbaan

Algemeen

Dat er geen parkeren komt op de ijsbaan is inmiddels zeker. Wel proberen diverse partijen hun stempel nog te drukken op de uiteindelijke plannen voor de herontwikkeling. Morgen worden er twee moties ingediend over dit onderwerp tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces.

Natuurwaarden

GroenLinks en PvdA komen met de motie ‘Actief bewegen met behoud van de natuurwaarden’. In de motie spreken de partijen de wens uit de bestaande beplanting (bomen en heesters) zoveel mogelijk te ontzien in het voorontwerp Herinrichting IJsbaanterrein. “En als dat op sommige plekken niet lukt, te onderbouwen wat de redenen daarvoor zijn.”

In de motie roept men het college op te onderzoeken op welke wijze het dilemma tussen een vochtige grasmat voor de natuur en droogte voor de bewegers het beste gecombineerd kan worden, zodat de grasmat zo min mogelijk verstoord hoeft te worden.

De partijen schrijven: “Het is voor ontwerpers en uitvoerders het makkelijkste om uit te gaan van een ‘kale’ uitgangssituatie: grasmat scheuren, grondverbetering en opnieuw inzaaien. Bestaande beplanting verwijderen, nieuw intekenen en inplanten. Hierbij wordt voor het gemak vergeten dat een oude(re) boom en volgroeide haagbeplanting voor de biodiversiteit een veel grotere waarde hebben door het aanwezig zijn van nestgelegenheid, met een completer en stabieler insectenleven als voedselbron voor vogels en zoogdieren. Tevens zijn er conflicterende belangen. Als voorbeelden: de natuur wil water, sporters droogte; een heesterhaag belemmert toegankelijkheid en zichtbaarheid van bijvoorbeeld de skatebaan.”

Maak een totaalplan 

Een tweede motie die wordt ingediend is afkomstig van de oppositie (VVD, CDA, Hart voor Texel, en D66). Zij roepen het college op “bij de uitwerking van het voorontwerp Herinrichting IJsbaanterrein Den Burg uit te gaan van het gehele plangebied rondom de IJsbaan, inclusief het cultuurcentrum en de bushalte Elemert.”

De partijen hebben onder meer de wens dat er een integraal (verkeers-)plan komt voor het gehele gebied binnen de rode lijnen. 

De raadsvergadering begint woensdag om 19:30 in de raadszaal aan de Emmalaan. 

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 7 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 10 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 12 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 13 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 14 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 14 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 14 uur geleden 5