Afbeelding
Foto: Flying Focus BV / Herman IJsseling

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Dreigende acties bij TESO opgeschort na nieuw bod TESO

Algemeen

Dreigende acties bij TESO zijn opgeschort nu de bootdienst een nieuw bod voor een nieuwe cao heeft gedaan. Dat meldt FNV Streekvervoer. 

Medewerkers van TESO die lid zijn van FNV overleggen volgende week over het bod, waarna een stemming volgt. Lutz Kressin, bestuurder FNV Streekvervoer: “Het bod is op verschillende punten verbeterd en op andere punten is er niets veranderd. Wat er uit de stemming komt, is dus nog ongewis.”

FNV stuurde vorige week een ultimatum naar TESO, de exploitant van de veerboot tussen Den Helder en Texel. Als het bedrijf voor 23 juni om 06.00 uur niet akkoord zou gaan met onder meer een loonsverhoging van 5%, het afschaffen van de jeugdlonen en het recht op parttime werken, zouden er vrijwel zeker acties volgen. Dat is nu dus voorlopig opgeschort.

Eisen

Naast een loonsverhoging van 5% per 1 januari 2022 wil de vakbond ook dat er op 1 juli dit jaar gekeken wordt naar de algemene loonindex. Is die hoger dan 5% dan moet de werkgever dit verschil aanvullen. Daarnaast wil de vakbond dat er onderzoek komt naar het verwachte personeelsverloop en de mogelijkheid om werknemers boven de sterkte aan te nemen. Dit om de hoge werkdruk aan te pakken.

Corona

De huidige cao liep tot 1 januari 2020. Een onderhandelingsakkoord tussen vakbonden en werkgever werd door de leden begin 2020 afgewezen. Vanwege corona zijn de onderhandelingen pas in oktober 2021 weer hervat. Bij TESO werken 130 werknemers. De nieuwe cao, met een looptijd van een jaar, moet met terugwerkende kracht ingaan vanaf 1 januari 2022.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00