Jeugd in actie tijdens Bouwdorp.
Jeugd in actie tijdens Bouwdorp. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Zomer vol activiteiten voor Texelse jeugd

Algemeen

Schema’s en planningen die in wording zijn, mail- en appverkeer en telefoontjes die dagelijks gepleegd worden. De medewerkers van Young4Ever in Den Burg zijn op het moment volop in touw om straks in de zomervakantie diverse activiteiten voor de Texelse jeugd in petto te hebben

Het jaarlijkse Bouwdorp voor de jeugd van de basisscholen, de vakantiekaart voor Texelse kinderen en jongeren (6 tot en met 17 jaar) en een feest voor leerlingen uit de groepen acht van de Texelse basisscholen. Het is momenteel allemaal in voorbereiding “Nog niet alles is rond”, vertellen Berber Kruger, Vera Volders en Sandra van de Water van het jeugd- en jongerenwerk in Time Out in Den Burg, “maar we zitten op koers.”

Bouwdorp

Voor Bouwdorp is Young4Ever op het moment nog naarstig op zoek naar een aantal vrijwilligers om de vakantieweken te begeleiden. Dat vergt enige energie en soms ook enige creativiteit, maar is volgens Berber, Vera en Sandra ontzettend leuk om te doen. Young4Ever zoekt vrijwilligers in de leeftijd van 16 tot en 35 jaar. Voor vrijwilligers van de overkant wordt tijdens Bouwdorp een slaapplek op het eiland geregeld. De eerste week van Bouwdorp is van zaterdag 16 juli tot en met zaterdag 23 juli. De tweede week is van zaterdag 23 juli tot en met zondag 31 juli. Volgens Berber wordt er ook nog gezocht naar hout om de jeugd tijdens Bouwdorp mee te laten knutselen. “We hebben al een hoop pallets en daar zijn we ontzettend blij mee, maar we zoeken ook nog planken, balken en platen waar de kinderen zich tijdens het bouwen van de hutten mee kunnen uitleven. Hout is momenteel duur, maar we hopen dat er Texelaars zijn die wat hebben liggen en ons kunnen helpen aan hout zodat de jeugd er straks mee aan de slag kan.”

Vooraanmelding

Young4Ever gaat dit jaar werken met vooraanmeldingen voor Bouwdorp. Wanneer mensen zich inschrijven, maken ze kans op een plekje bij de eerste 100 mensen die zich kunnen aanmelden voor Bouwdorp in week 1 of week 2. “Deze 100 mensen zullen random door een systeem worden uitgekozen en een mail ontvangen met verdere uitleg. Na ontvangst van de email is er 24 uur de tijd om maximaal 3 eigen kinderen aan te melden voor de week naar keuze. Het is hierbij niet de bedoeling om meer dan 3 kinderen aan te melden of kinderen buiten uw eigen gezin.” Wanneer de 24 uur voorbij zijn, kijkt Young4Ever hoeveel plekken er over zijn en krijgen de volgende 100 mensen, die zich voor de vooraanmelding hebben ingeschreven, de kans hun kind(eren) in te schrijven. “We hopen hiermee iedereen een rustige en eerlijke kans te geven om zich aan te melden voor de Bouwdorpweek naar keuze.”

Vakantiekaart

Voor de vakantiekaart staan inmiddels de nodige activiteiten op de planning. Maximaal zeshonderd kaarten zijn er in de zomervakantie beschikbaar voor de Texelse jeugd (6 tot met 17 jaar). De verkoop begint maandag 11 juli op de site van het jeugd- en jongerenwerk (www.young4ever.nl) en vanaf woensdag 13 juli is de kaart af te halen bij jongerencentrum Time Out aan de Wilhelminalaan. De kaart, waarvoor Young 4 Ever samenwerkt met diverse ondernemers, de gemeente en TESO, kost dit jaar €30,- en bevat zes bonnen waarmee Texelse jongeren naar keuze activiteiten op het eiland kunnen ondernemen. De kaart werd ooit opgezet voor Texelse kinderen van wie de ouders door het toerisme in de zomervakantie weinig tijd hebben om andere dingen te doen en dat principe staat nog steeds overeind.

Een greep uit de activiteiten op het eiland die Texelse jongeren aankomende zomervakantie met behulp van de Vakantiekaart kunnen ondernemen: lasergamen en midgetgolfen bij De Krim, naar de bioscoop in Den Burg gaan, meegaan met de TX10 of de TX20, op vogelsafari met Klaas de Jong, cursus graffiti van Paulien Valk, activiteiten bij Doenes, suppen en windsurfen bij de surfschool van Jacob Kooij aan Dijkmanshuizen, catamaranzeilen bij zeilschool De Eilander, bos- en strandrit bij manage Elzenhof, midgetgolfen bij Calluna.

School’s out

Vrijdag 8 juli houdt Young4Ever in de Question in Den Burg een feest (School’s out) voor alle kinderen van groep 8 die afscheid hebben genomen van de basisschool en op het punt staan naar het voortgezet onderwijs te gaan. Dat feest is in samenwerking met De Lindeboom en wordt op vrijdagavond 8 juli gehouden van 20:00 tot 22:00 uur.  Vera: “De jeugd krijgt van ons een mocktail aangeboden als ze binnen komen, er komt een fotobooth waar polaroidfoto’s worden gemaakt van wie wil, DJ’s Dustin en Luca zorgen voor de muziek en voor de rest maken we er een leuke avond van waarbij we hopen dat iedereen zonnig gekleed aanwezig wil zijn.” Volgens Berber blijft Time Out tijdens de grote vakantie verder ook zoveel mogelijk open voor de jeugd en kan de Texelse jeugd in de vakantie een beroep doen op het jeugd- en jongerenwerk als er ergens hulp bij nodig is. Vera: “We hebben hier bijvoorbeeld een eigen escaperoomspel liggen dat jongeren zo kunnen spelen als ze willen. 

Belangstellenden voor Bouwdorp (vrijwilligers) kunnen contact opnemen met Sandra van de Water voor meer informatie (06-20918785//sandra@young4ever.nl). Meer over het jeugd- en jongerenwerk is te vinden op www.young4ever.nl en via TikTok (op young4ever_texel), Instagram (young4ever_texel) en Facebook (Young4Ever).

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 9 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45