Op bezoek bij Richard Segers in Gastropub Mans.
Op bezoek bij Richard Segers in Gastropub Mans. Foto: Texelgezinnen

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

‘Kroegentocht’ voor ouders voor herhaling vatbaar

Algemeen

“Ouders die niet aanwezig waren, hebben echt iets gemist”. “Het heeft wel iets gezelligs van Broadway, je gaat van locatie naar locatie, waar elke keer een ander onderwerp aan bod komt.” Dit waren enkele reacties van aanwezigen van de eerste informatieve kroegentocht voor ouders afgelopen woensdag in Den Burg. 

Een gezelschap van ruim 20 personen ging op een informele manier met elkaar in gesprek. Richard, Maurice en Sita gaven in de Mans en de Slock een inkijkje in hun rol als horecaondernemer en op welke manier zij een veilige uitgaansplek willen zijn vanaf 16 jaar. “Het is misschien fijn om eens te zien, dat wij ook gewoon mensen zijn, die ons mede verantwoordelijk voelen voor het welbevinden van de Texelse jeugd. Door kennis te maken hopen we dat ouders ons gewoon benaderen als ze een vraag hebben of ergens tegenaan lopen.” aldus Richard Segers. En hopelijk zijn de jongeren en hun ouders zich bewust van de vergaande consequenties van ID-fraude.

Dit initiatief is ontstaan omdat enkele bezorgde ouders contact hadden opgenomen met Young4Ever en Texelgezinnen. Texelgezinnen is een groep ervaringsdeskundige vrijwilligers, die tijdelijk en zonder oordeel gezinnen met kinderen van 0-23 jaar ondersteunt en ontzorgt als ze het even zwaar hebben. En ook het jeugd- en jongerenwerk is op een laagdrempelige manier een vraagbaak voor ouders en jongeren.

Sil van Heerwaarden en Hidde Struijk legden uit dat zij als jeugdagenten op Texel vooral verbinders zijn. Ze observeren, gaan het gesprek aan, informeren jongeren over gevolgen van bepaald gedrag, constateren iets, handhaven en verwijzen bij een overtreding bijvoorbeeld door naar bureau HALT. Bij HALT hebben ze de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongeren een strafblad krijgen. De jongere krijgt letterlijk een tweede kans. 

Tot slot legde Marjolein Voortman van Brijder preventie uit, dat het puberbrein hoort en begrijpt wat de risico’s zijn van gedrag en/of middelengebruik en toch vanuit emotie keuzes maakt. En als we letten op waarom de jeugd middelen gebruikt, we als ouders kunnen inschatten of het gezond experimenteergedrag is of dat we ons zorgen moeten maken. En hoe fijn, dat dat ook gepaard ging met tips hoe je een open gesprek met je kind kunt aangaan.

Onder het genot van alcoholvrije cocktails werd er nog lang nagepraat in Time Out. De gezamenlijke bekommernis is groot. Als verrassing kregen alle aanwezige ouders nog een ‘goodiebag’ mee. Een volgende kroegentocht in het najaar is vanwege dit succes niet ondenkbaar. Alle tips en suggesties daarvoor zijn van harte welkom bij Berber (06-44083613) en Cintha (06-30328467).

Aan deze eerste activiteit vanuit de werkgroep ouderkracht van de Eilandse aanpak werd meegewerkt door Mans, de Lindeboom, de Slock, de Toekomst, politie, Young4Ever, Brijder, ouders en Texelgezinnen. 

Afbeelding
Hennie Huisman Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 minuut geleden
Afbeelding
Lintje voor Anneke Dekker Algemeen 5 minuten geleden
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 14
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 40
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 17 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29