Het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp.
Het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp. Foto: Google Maps

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Informatieavond over aanleg collectief zonnedak Eierlandsche Huis

Algemeen

De kosten van energie stijgen in razendsnel tempo. Des te meer reden om zelf energie op te wekken. Maar niet iedereen heeft daar thuis de mogelijkheden voor. Postcoderoos Texel ontwikkelt deze zomer een nieuw collectief zonnedak op het Eierlandsche Huis. 

Op donderdag 16 juni is in ‘t Eitje in het dorpshuis van De Cocksdorp een informatieavond, aanvang 19:45 uur, deur open vanaf 19:30 uur.

Voor particulieren en bedrijven kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn om weliswaar elders, maar toch eigen zonne-energie op te wekken en daarmee te besparen op de energiekosten. 

Het is het vijfde Postcoderoosproject op Texel na eerdere collectieve zonnedaken op Boerderijcamping de Hal, Tuincentrum Van der Werve (Den Burg), Natuurboerderij Plassendaal (De Waal) en Hoeve Vrij en Blij (Den Hoorn). Later volgen nog collectieve zonnedaken in De Koog, Oudeschild en mogelijk Oosterend.

Texelaars, eigenaren van vakantiewoningen en kleine bedrijven die voor zonnepanelen geen geschikt dak hebben of panelen op eigen dak esthetisch niet fraai vinden, kunnen evengoed coöperatief zonnestroom opwekken via de nieuwe Postcoderoos-regeling, de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). 

Op deze wijze kan men toch zelf duurzame energie opwekken en juist in deze tijd van hoge energielasten, kosten besparen en helpt het de deelnemers én Texel weer een stapje verder in de energietransitie. Via deze SCE-Subsidieregeling ontvangen deelnemers 15 jaar lang een uitkering op basis van de geproduceerde kWh alsmede opbrengst uit de verkoop van de stroom.

Het dak van het dorpshuis biedt ruimte voor ca. 100.000 kWh stroom en circa 20 deelnemers. Ook ontvangt de dak eigenaar een jaarlijkse huurvergoeding en een startpremie ter verduurzaming van het eigen pand. De prijs per zonnepaneel/participatie (ca. 385 WP) bedraagt ca. €350,-. Alle huishoudens en bedrijven in de postcodes 1795, 1794, 1793, 1792 en 1796 kunnen deelnemen op het dak van het Eierlandsche Huis.

Voor meer informatie en aanmelden voor de informatieavond: email of contact opnemen met InnoFundNL, Esther Krijnen: 06-55331881, info@innofundnl.nl.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 15 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 17 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00