Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Herman en Ina Bakker schenken Texelse kunst aan Museum Kaap Skil

Algemeen

Ina en Herman Bakker, eigenaren van Galerie Klif Art in Den Hoorn, hebben een aantal fraaie kunstwerken aan Museum Kaap Skil geschonken. De galerie sluit na 25 juni en de heer en mevrouw Bakker zochten een goede bestemming voor onder andere hun collectie etsen van Souwtje de Wijn en een ets van Blok van de Velde. Het museum is er blij mee!

De familie Bakker heeft de collectie met etsen en litho’s van Souwtje de Wijn opgebouwd in de 17 jaar dat ze Galerie Klif Art hebben. Ze vinden het belangrijk dat de werken op een goede plek terechtkomen. Omdat Souwtje een geboren en getogen Skilder was, viel de keus op Museum Kaap Skil. De collectie bevat tien Texelse taferelen. Bijzonder zijn de twee afdrukken van de tweede versie van ‘Boerderij met twee bomen’, die in spiegelbeeld is gemaakt ten opzichte van de eerste versie. Hiervan zijn slechts zeven afdrukken gemaakt.

Souwtje de Wijn was op Texel heel bekend. Ze was een eigenzinnige en excentrieke dame. Al jong ging ze tegen de wens van haar vader in, die een beroep als kunstenaar absoluut niet zag zitten. Ze volgde haar opleiding aan de kunstacademie in Amsterdam en koos het Texelse landschap en leven als onderwerp.

Herman en Ina Bakker:“Wij vinden het belangrijk om, nu dat nog kan, een schenking te doen. Eerst dachten we aan een houten bankje van Novalishoeve, tot we in de krant lazen dat dat niet meer kon. Daardoor kwamen we al pratend op dit idee: een schenking van onze passie voor kunst op een manier dat iedereen ervan kan genieten.” 

Conservator Alec Ewing is blij met de schenking, die een mooie aanvulling vormt op de huidige collectie werken van Souwtje de Wijn. De werken worden voorlopig in depot gehouden, mogelijk zullen ze op termijn in (tijdelijke) tentoonstellingen te zien zijn.


De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen gisteren
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2