Gijs van Dijk:
Gijs van Dijk: Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Onderzoek: Gijs van Dijk grensoverschrijdend

Algemeen

Oud Tweede Kamerlid Gijs van Dijk uit Den Burg heeft grensoverschrijdend gedrag vertoond richting meerdere personen. 


Dat komt naar voren uit onafhankelijk onderzoek dat onderzoeksbureau Bezemer & Schubad heeft gedaan naar Van Dijk (begin dit jaar afgetreden als Kamerlid) en waarover vandaag een bericht is verschenen op de website van de PvdA.

Volgens het onderzoeksbureau heeft Van Dijk verschillende normen van de Gedragscode en Erecode van de PvdA geschonden en heeft zijn gedrag zich niet louter in de privésfeer voltrokken.

Het partijbestuur van de PvdA zegt “ondanks de gegronde aanleiding dit onderzoek te starten” geschrokken te zijn van de conclusies van Bezemer & Schubad. “Grensoverschrijdend gedrag wordt binnen de PvdA niet geaccepteerd. Vast is komen te staan dat de gedragingen van Van Dijk negatieve invloed hebben gehad op slachtoffers, op zijn positie als Tweede Kamerlid en op de wijze waarop hij de partij naar buiten vertegenwoordigde.”

Het partijbestuur heeft op basis van de conclusies geoordeeld dat het onwenselijk is dat Van Dijk in de komende vier jaar een functie als volksvertegenwoordiger of bestuurder namens de PvdA bekleedt. De Tweede Kamerfractie deelt volgens de PvdA deze conclusies. Daarmee is een eventuele terugkeer van Gijs van Dijk binnen de PvdA-fractie uitgesloten.

Partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent noemt het in de verklaring op de website van de PvdA dapper dat de melders van klachten over Van Dijk naar voren zijn gestapt en hun verhaal hebben gedaan. “De bevindingen van het onafhankelijk onderzoek zijn verdrietig en ernstig en op geen enkele manier te verenigen met de positie van volksvertegenwoordiger namens de PvdA.”

Fractievoorzitter Attje Kuiken: ‘Het is goed dat het onafhankelijk onderzoek nu is afgerond. Dit is een nare periode voor alle betrokkenen. De conclusies zijn pijnlijk en ernstig, de fractie neemt het besluit van het partijbestuur over en dat betekent dat er voor Gijs van Dijk geen plaats meer is in de PvdA Tweede Kamerfractie.’

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 14 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1