Afbeelding
Foto: Henk Cornelissen

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

“Derdelanders” nieuw op vluchtelingenboot

Algemeen

Op de vluchtelingenboot in de haven van Oudeschild bevinden zich niet langer alleen vluchtelingen met een Oekraïense nationaliteit. Sinds vorige week zijn er ook zogenaamde ‘derdelanders’. Het betreft 46 mannelijke vluchtelingen.

Een derdelander is een persoon met een andere nationaliteit dan die van één van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland.  De gemeente schrijft zelf: “Eind vorige week zijn er 46 voornamelijk mannelijke vluchtelingen bijgekomen. Het gaat om zogeheten derdelanders, mensen met een andere dan de Oekraïense nationaliteit die een (tijdelijke) verblijfsvergunning voor Oekraïne hebben– veelal als student – en in aanmerking komen voor opvang. De komende dagen vindt de registratie in de basisadministratie plaats en worden officiële documenten door de Gemeente Texel gecheckt.”

Op dit moment vangt Texel 130 Oekraïense vluchtelingen op. Hiervan verblijven 106 vluchtelingen op de boot in Oudeschild, 21 verblijven in de chalets op Vakantiepark Europarcs aan de Postweg en 3 mensen zijn opgevangen door particulieren.  

Volgens een woordvoerder gaat het om tal van nationaliteiten, zoals “Turkmenistan, Azerbeidzjan, India, Marokko en Egypte.” De redactie heeft bij de gemeente de vraag neergelegd waarom deze studenten niet naar hun eigen land zijn teruggekeerd toen de oorlog uitbrak. Een direct antwoord daarop heeft voorlichting niet. “Zij zijn vanuit Oekraïne in Nederland terecht gekomen en gezien de oorlogssituatie aldaar is het de procedure dat ze hier tijdelijk opvang kunnen verkrijgen. Vanuit de ‘hub’ in Alkmaar zijn ze hier terecht gekomen.” Vanuit de landelijke richtlijn gelden de ‘derdelanders’ als Oekraïense vluchtelingen.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 15 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 20 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1