Afbeelding
Foto: Duncan Whyte

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De Bolder moet rol gaan spelen in strijd tegen plasticvervuiling

Algemeen

Bij zijn afscheid bij De Bolder heeft Jacco Mokveld €5.000,- ontvangen van de Stichting Texel Plasticvrij. Het geld is geen cadeautje voor de directeur zelf, maar komt ten goede aan een realisatie van voor een spoelinstallatie bij De Bolder. Het geld wordt alleen uitgekeerd als de installatie er ook daadwerkelijk komt.

“Ik vind het een prachtige handreiking”, vertelt Jacco die donderdag zijn afscheidsreceptie had. “De stichting is er hard mee bezig om Texel te ontdoen van zwerfafval. Daarbij wordt ook gekeken naar een manier waarop er een tweede leven gegeven kan worden aan plastic. Het afval dat ze nu verzamelen is vaak vies en belandt in de grijze container. Bij De Bolder is men bezig met een project, bij diverse horecaondernemers wordt plastic afval opgehaald wat wordt geshredderd. Ze weten ook wat ze vervolgens van het plastic willen maken, maar dat is nog geheim en daar kan ik nu niet te veel over vertellen. Maar de stichting die heel veel acties organiseert, zoals diverse schoonmaakacties, en De Bolder kunnen veel voor elkaar betekenen.” 

Ook de gemeente wil de strijd aangaan met plasticvervuiling en tekende in 2021 een intentieverklaring met het Wereld Natuurfonds (WNF) en de Stichting Texel Plasticvrij. “Het zou mooi zijn als De Bolder een rol in dit proces zou kunnen spelen. Een dergelijke installatie met alles wat daarbij komt kijken, kost al snel veertig- tot vijftigduizend euro en dat is niet haalbaar voor De Bolder. Daarom wordt gekeken naar cofinanciering. Stichting Texel Plasticvrij pakt die handschoen nu op en dat vind ik een prachtig afscheidscadeau. Nogmaals, de cheque wordt alleen uitgekeerd als de installatie er komt. Stichting Texel Plasticvrij hoopt dat dit andere mogelijke financierders inspireert.”

Mokveld ontving de cheque uit handen van Henk Griffioen en Roland Bisschop.

Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 29 minuten geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen gisteren
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6