Karting Texel aan de Akenbuurt bij Den Burg.
Karting Texel aan de Akenbuurt bij Den Burg. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“We hopen dat iedereen hier met plezier over de baan rijdt”

Algemeen

Vier nieuwe karts erbij, kijken waar binnenkort verbeteringen uitgevoerd kunnen worden en voor de rest alles vooralsnog behouden zoals het is.

Dat is op het moment hoe de vlag erbij hangt bij Karting Texel waarvan sinds 1 april de exploitatie in handen is van Rob Vos. Na een paar weken warmdraaien, gaat de karting vanaf vandaag een nieuwe fase in om Texelaars en toeristen kennis te laten maken met de baan aan de Akenbuurt nabij Den Burg. Dat gebeurt volgens bedrijfsleiders Marc Kemper en Thijs van den Heuvel met een speciale actie waarbij voor €10,- twaalf minuten op de baan kan worden geracet. Dat wordt aangevuld met een gratis kopje koffie en gebak. Die actie loopt enkel van vandaag tot en met woensdag 25 mei.

Er kan bij Karting Texel worden geracet over een buitenbaan die ongeveer 500 meter lang is, tien bochten kent (waar de stuurmanskunsten kunnen worden geoefend) en een recht stuk van ongeveer 100 meter waar snelheden tot 70 kilometer per uur kunnen worden behaald. Er is ook een bocht van 70 meter die eveneens vol gas genomen kan worden. “Het is een snelle baan om te rijden. Op die manier kan je hier het echte Formule 1-gevoel ervaren.” 

De karting aan de Akenbuurt dateert van de jaren zestig en was destijds één van de eerste buitenbanen voor karters in Nederland. Het karten aan de Akenbuurt ontstond toen er bij de viering van 550 jaar stadsrechten skelterraces werden gehouden op het voormalige boorplateau van de NAM. Daarna bleef het verharde terrein, aangelegd voor boringen naar aardolie (die aan de Akenbuurt uiteindelijk nooit zijn uitgevoerd) in gebruik voor wedstrijden. Dat was aanvankelijk onder de vlag van de MAB Club en in 1976 nam George Dekker de exploitatie in handen. 

Karting Texel is in de vakanties zeven dagen per week geopend en dat is na de overname hetzelfde gebleven. Van juli tot en met augustus is de baan aan de Akenbuurt van 10:00 tot 20:00 uur geopend en de rest van het jaar (met van 10:00 tot 18:00 uur. Buiten de vakanties om is de baan op maandag gesloten. De karting beschikt over karts voor volwassenen en karts voor kinderen (Sodi RT8). Kinderen moeten minstens acht jaar oud zijn en minstens anderhalve meter lang zijn voordat ze in een kart kunnen plaatsnemen. “We letten goed op de veiligheid van iedereen en verder hopen we dat iedereen er veel plezier aan beleeft om hier over de baan te rijden.”

Afbeelding
Olifant duikt op bij voormalige school De Akker Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 22 uur geleden 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 22 uur geleden 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00