Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Pand 'zwaar overbewoond' en brandgevaarlijk

Algemeen

Het pand in De Koog dat vanmorgen op last van het college van burgemeester en wethouders ontruimd werd, was sterk 'overbewoond' en enorm brandgevaarlijk. Dat laat de gemeente weten in een reactie. In totaal woonden boven het restaurant op de hoek van de Boodtlaan en de Nikadel zeven volwassen en een aantal (jonge) kinderen. 

"Het klopt dat er bestuursdwang is toegepast op het pand in De Koog. Vorige week dinsdag is er een inval geweest door de politie omdat er een vermoeden bestond dat er een hennepkwekerij zat. In een dergelijk geval is de gemeente er standaard bij. Dat betekent dat een toezichthouder kijkt of het pand voldoet aan de eisen van de bouw en brandveiligheid. Daar werd geconstateerd dat er geen sprake is van een hennepkwekerij maar wel sprake was van zware overbewoning en extreem brandgevaar. Er is toen ingezet op een ontruiming op korte termijn. Omdat de eigenaar geen Nederlands spreekt is de zoon geïnformeerd en er is afgesproken dat hij bewoners zo snel mogelijk informeerde en zorgde dat het pand ontruimd werd. In dergelijke gevallen zorgen we er wel voor dat we noodopvang voor bewoners achter de hand hebben. Onder andere met inzet van het Sociaal Team Texel en behulp van een tolk werd snel duidelijk dat de bewoners onderdak konden regelen. Het is nu aan de eigenaar om de woning bouw/ en brandveilig te maken."

Een bewoner van het pand liet weten dat alleen het appartement boven de keuken van het restaurant brandgevaarlijk zou zijn en dat er geen gerechtelijk bevel was om de andere woningen - in een ander gedeelte van het pand - te ontruimen. Hij verwacht volgende week weer terug te kunnen. De voorlichting kon hier inhoudelijk geen uitspraken over doen, behalve aangeven dat het pand eerst in zijn geheel brandveilig moet zijn om überhaupt weer bewoond te kunnen worden.  

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 5 uur geleden 6
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 7 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 10 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 apr, 16:00
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 apr, 15:35 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10