Strandhuisjes.
Strandhuisjes. Foto: Sytske Dijksen

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

“Strandhuisjes niet alleen aan Texelaars verhuren”

Algemeen

Strandhuisjes moeten aan iedereen verhuurd kunnen worden, het is niet mogelijk om te kiezen voor een systeem dat alleen bewoners van Texel een strandhuisje kunnen huren.

Dat heeft het college laten weten in antwoord op vragen van Hart voor Texel over strandhuisjes. De partij had gevraagd of het klopte dat de helft van de strandhuisjes op het eiland niet voor Texelaars beschikbaar was en de partij wilde weten of er een systeem kan komen waarbij alleen inwoners van Texel een strandhuisje kunnen huren.

Volgens het college is dat laatste niet mogelijk op basis van het gelijkheidsbeginsel. “Het gelijkheidsbeginsel is een algemeen beginsel van behoorlijk bestuur en houdt in dat iedere burger (wettelijk) gelijke rechten en een gelijke behandeling in gelijke gevallen heeft. Er is geen juridische grond hier in deze situatie vanaf te wijken.”

Er zijn volgens de antwoorden van het college 372 strandhuisjes waarvoor toestemming is verleend om er gebruik van te maken. Daarvan staan er 312 op een adres op Texel geregistreerd en 60 op een adres elders.

Volgens de huurovereenkomsten kunnen plaatsen voor een strandhuisje alleen overgenomen worden door kinderen, ouders, echtgenoot/echtgenote dan wel een geregistreerd partner en dat is volgens het college eveneens volgens het gelijkheidsbeginsel.


De strandhuisjes bij paal 28. - Foto Frans Alderse Baas

Op het moment staan er volgens het college 393 registraties op de wachtlijst voor een strandhuisje, verdeeld over alle strandslagen. De wachtlijst wordt beheerd door medewerkers van de afdeling APV en bijzondere wetten van het gemeentehuis.

“Voor alle strandslagen geldt dat de wachtlijst maximaal gevuld is. Voor paal 15 zuid geldt dat de wachtlijst nog ‘slechts’ 12 registraties bevat. Zodra de lijst is geslonken tot 10 registraties kan zal deze weer worden opengesteld.”

De wachtlijst wordt samengesteld volgens regels die het college op 4 maart 2014 heeft samengesteld. Belangstellenden kunnen voor maximaal drie strandslagen op de wachtlijst worden geplaatst waarbij het noorden en het zuiden van een strandslag als afzonderlijk van elkaar worden gezien.

Iemand kan één keer weigeren als hij/zij een plaats voor een strandhuisje krijgt aangeboden. Bij een volgende weigering wordt de kandidaat onderaan de wachtlijst geplaatst. De maximale bedenktijd voor een aanbod is een week. Voor elk strandslag (noord en zuid afzonderlijk) geldt volgens het college een maximum van 30 aanmeldingen. “Hierna is de betreffende wachtlijst gesloten totdat de lijst is geslonken tot 10 meldingen/personen.”

De verhouding tussen particuliere en zakelijke strandhuisjes (voor de verhuur) is volgens de Strandnota ongeveer 30-70, over heel Texel gerekend. “Per slag kan dat anders liggen, omdat het zo gegroeid is in het verleden.”

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 34 minuten geleden 1
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 2 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 5 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 21 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10