Het snel kalibreren van Rijhulpsystemen kan nu gewoon op Texel.
Het snel kalibreren van Rijhulpsystemen kan nu gewoon op Texel. Foto: Schoenmaker autoherstel

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Rijhulpsystemen bij Schoenmaker Autoschade Totaalherstel vakkundig gekalibreerd

Algemeen

Schoenmaker Autoschade Totaalherstel aan het Wezenland in Den Burg is klaar voor de toekomst. Door slimme investeringen is het bedrijf - dat sinds anderhalf jaar in handen is van Pieter Dogger - de enige die is toegerust op het kalibreren van ADAS-sensoren.

ADAS-systemen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten en ongelukken te voorkomen. Het kalibreren van ADAS-sensoren is een nauwkeurige klus. Maar met de juiste kalibratie-apparatuur hoeft het niet moeilijk te zijn. Door het slimme kalibratiesysteem doet Schoenmaker Autoschade Totaalherstel dit ook nog eens snel en effectief.

Waarom moet je kalibreren?

Advanced Driver Assistance Systems, ofwel rijhulpsystemen helpen de bestuurder bij het autorijden. Denk hierbij onder meer aan noodremassistentie, dodehoekassistentie, parkeerassistentie, rijstrookassistentie, adaptive cruise control en 360° graden-camera’s. ADAS-systemen zijn in te delen in camerasystemen (bijvoorbeeld voor rijstrookassistentie) en radarsystemen (bijvoorbeeld voor adaptieve cruise control). Daartoe moeten de ADAS-sensoren de omgeving van de auto, in de directe nabijheid en ver vooruit, waarnemen. Na een reparatie, ruitvervanging of schadeherstel is het vaak nodig om de sensoren opnieuw te kalibreren zodat deze het juiste waarnemen.

ADAS-systemen zijn bedoeld om de verkeersveiligheid te vergroten en ongelukken te voorkomen. Bestuurders vertrouwen op de systemen en daarom is het zeer belangrijk dat ze zeer nauwkeurig zijn afgesteld, want alleen dan kunnen ze goed functioneren. Als je na reparatie, ruitvervanging of schadeherstel is hersteld waarvoor opnieuw uitlijnen noodzakelijk is, dan moet je daarna vaak ook de ADAS-sensoren opnieuw kalibreren. Verder is het belangrijk dat ook garagehouders er rekening mee houden dat ze de klanten vertellen dat na een ophangreparatie – bijvoorbeeld na een flinke aanraking met een stoeprand – het soms nodig is dat de radar opnieuw gekalibreerd moet worden, omdat de rijhoeksensoren van de stuurinrichting veranderd zijn van positie. 

Het aantal auto’s met ADAS-systemen neemt in rap tempo toe.
Een auto met ADAS-sensoren die gekalibreerd moeten worden na een reparatie, ruitvervanging of schadeherstel. Vanaf 2023 moeten alle nieuwe modellen die de markt op komen, voorzien zijn van bepaalde ADAS-functies.

Pieter Dogger: “Wij hebben het nieuwste ‘Mahle’ kalibratiesysteem in onze werkplaats, waardoor we bij 98 procent van de voertuigen de kalibratie kunnen doen. Wij kunnen dit dus voor bijna alle klanten verzorgen. Mensen kunnen altijd langskomen als ze meer willen weten, we vertellen er graag over.”

Afbeelding
Afbeelding
Herdenking slachtoffers heksenjacht Algemeen 17 minuten geleden
Afbeelding
Informatiebijeenkomst opgraving scheepswrak bij Museum Kaap Skil Algemeen 54 minuten geleden
Afbeelding
Tour de Lasalle start met Texelse omloop Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 1 juni 2023 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Gezellige zondagmiddag met muziek op het terras van Prins Hendrik Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
DEMTex zoekt een coördinator Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
“Twee keer keer in de week avond vrij" Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
JO17-1 van Texel'94 kampioen Sport gisteren 13