Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Startsein De Tuunen gegeven

Algemeen

Aan de rand van Den Burg oost hebben Woontij en de gemeente vanmiddag het startsein gegeven voor de ontwikkeling van Buurtskap de Tuunen: "een nieuwe groene woonbuurt" ter hoogte van de Marsweg en de Kadijksweg in Den Burg. Verdeeld over meerdere woonerven komen er 140 nieuwe woningen van verschillende prijsklassen, functies en types. 

De buurt krijgt volgens de gemeente een innovatief en duurzaam karakter, waarbij de woning in een groene omgeving staan en bovendien energiezuinig - soms energieneutraal - zijn. Een groot deel van de woningen is flexibel en verplaatsbaar, waardoor ze in de toekomst kunnen worden aangepast aan de woonvraag van dat moment. Jan van Andel van Woontij en wethouder Eric Hercules onthulden een bord in het verlengde van de Vuurvlinder, waarna een eerste van vele bomen werd geplant met betrokkenen.

"De straatnamen, die door het college al enkele jaren geleden werden vastgesteld, krijgen net als de Vuurvlinder namen van vlinders. Het past mooi bij het type woningen. Net als een vlinder die de fase van cocon tot vlinder meemaakt, maakt ook de wijk straks een ontwikkeling door", sprak Hercules. 


Sociale Huur

De buurt bevat honderd sociale huurwoningen, waarvan twintig bestemd zijn voor projecten van begeleid wonen door zorginstellingen 'Het huis van tante Jans' en 'De Novalishoeve'. Daarnaast is er in De Tunnen ruimte voor vijftien koopwoningen, en vijftien huurwoningen in de vrije sector. Er zijn vier kavels beschikbaar voor de particulier opdrachtgeverschap. Tot slot is er ruimte voor zes 'tiny houses'. Volgens de gemeente staat samenleven in de nieuwe wijk centraal.  Zo worden buitenruimtes en voorzieningen zoals parkeerplaatsen, schuren en tuinen gedeeld, wat volgens de wethouder niet inhoudt dat bewoners geen privéruimte hebben.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2