Een toost met Texels Ruuge Monnik.
Een toost met Texels Ruuge Monnik. Foto: Evalien Weterings

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Nieuw bier Texels Ruuge Monnik op Koningsparkty

Algemeen

De Texelse Bierbrouwerij lanceert op woensdag 27 april het nieuwe bier Texels Ruuge Monnik, een vol en romig Middeleeuws donker bier. 

Ruuge Monnik wordt om 14.00 uur in samenwerking met café De Slock officieel gepresenteerd op Koningsdag in park De Wezentuin in Den Burg (Koningsparkty). 

Het is bier is geïnspireerd op een 14e-eeuws recept van de ruige Ludinga-monniken op Texel. Het recept kwam naar voren bij het onderzoek voor een boek dat Lodewijk Dros schreef en uitbracht in samenwerking met de Texelse Bierbrouwerij, Wads Smaakhuus en de Texelse Courant. De brouwers van de Texelse bierbrouwerij hebben een hedendaags tintje aan het nieuwe bier gegeven. 

Het uitgesproken karakter is een tijdreis van smaak naar de rijke biergeschiedenis van het eiland.  Andere bieren van de Texelse Bierbrouwerij zijn toegankelijk van smaak, Ruuge Monnik is meer uitgesproken door het unieke gruytmengsel, met onder meer Texelse zwartmoeskervel. Deze plant werd op Texel in 1944 door Jac. P. Thijsse gevonden. In het wild komt het verder nergens meer voor, behalve op enkele plaatsen op Texel. Het geeft een kruidig accent aan Texels Ruuge Monnik. 

De brouwers zijn trots op het nieuwe bier. Ze hebben zelf het recept ontworpen op basis van het oude recept uit de 14e eeuw en hebben zich van hun ruigere kant laten zien. Op deze manier past het goed bij het ruige en strijdvaardige karakter van de Ludinga monniken die het oude recept bijna zeven eeuwen geleden ontwikkelden. Texels Ruuge Monnik kan vanaf de eerste week van mei uitsluitend worden gedronken op het eiland, exclusief in de Texelse horeca.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden 1
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15