ZDH-keeper Jelmer de Ruyter moest in actie komen om het losgeraakte doelnet te repareren. Foto: Louis Bakker

ZDH niet opgewassen tegen Wieringerwaard

Algemeen

ZDH heeft het lastig dit seizoen en stond ook zondag op eigen veld tegen Wieringerwaard snel op achterstand. Na rust kwamen de Zwaluwen knap terug tot 2-3, maar bleken de gasten fitter: 2-5.

Door de afwezigheid van diverse spelers moest coach Joop Rommets flink puzzelen. Met succes, zo leek aanvankelijk, want binnen een paar minuten kreeg ZDH twee prima kansen. Maar Gijs de Graaf en Koen Jansen scoorden niet. Daarna namen de gasten de regie over en binnen een kwartier was het 0-2. Eerst kon de jarige keeper Jelmer de Ruyter bij een kopbal uit een vrije trap nog knap redding brengen, maar in de rebound was hij kansloos. Een paar minuten probeerde verdediger Tom Bijl na balverlies op het middenveld redding te brengen, maar hij beging daarbij een overtreding in het strafschopgebied. De penalty werd onberispelijk raak geschoten.

Nadat een derde treffer wegens buitenspel was afgekeurd, scoorde ZDH zowaar tegen. Een hoge voorzet van Tijs van Exel werd slecht verwerkt, waarna captain Guido Boogaard de bal opzij legde naar De Graaf, die bekwaam afrondde. Lang konden de Zwaluwen niet op de gelijkmaker jagen. Eerst kwam ZDH nog goed weg, maar nieuw balverlies op het middenveld betekende 1-3.

Met Mike de Bruijn als vervanger voor de geblesseerde Tom Reijnders en een paar omzettingen binnen het elftal begon ZDH sterk aan de tweede helft. Wieringerwaard werd flink onder druk gezet en dat zorgde voor onrust bij de gasten. Met een fraaie vrije trap over de muur bracht De Graaf de spanning terug. Het was zijn vijfde treffer in zes (thuis)wedstrijden.

ZDH probeerde door te drukken, maar voelde de krachten wegvloeien. Rommets zorgde voor vers bloed door debutant Aron Beijert in te brengen voor Abe Roeper, maar grote kansen kreeg de thuisploeg niet meer. Een kwartier voor tijd zag de defensie van ZDH de rechtshalf van de gasten over het hoofd. Die kopte tegendraads een voorzet over De Ruyter binnen: 2-4. In een ultieme poging het doelpunt te voorkomen, zorgde Barry van der El er voor dat het doelnet gedeeltelijk los kwam van de deklat. Jarige job De Ruyter kon met behulp van een paar medespelers het doel repareren, waarna de wedstrijd werd hervat.

Helaas lukte het niet opnieuw een aansluitingstreffer te maken. Het slotakkoord was voor Wieringerwaard dat met een mooie aanval, met onder meer een hakje, de 2-5 op het scorebord bracht.

Zondag speelt ZDH de uitwedstrijd tegen Oudesluis.