Afbeelding
Foto's: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Grootscheepse rampoefening op de Waddenzee

Algemeen


Op de Waddenzee net buiten de haven van Oudeschild is maandagavond een grootscheepse reddingoefening gehouden.

Nagebootst werd een situatie waarbij iemand vanaf de dijk een explosie op zee had gehoord. Het Kustwachtcentrum had kort contact gehad met de zwaar hoestende schipper van de TX10 Emmie, waarna het contact werd verbroken. Direct kwam een grootscheepse reddingsoperatie op gang, om hulp te bieden aan de TX10, waar een explosie had plaatsgevonden. Een gecombineerde reddingoefening van KNRM en brandweer, waarbij meerdere boten van de KNRM Texel en de Joke Dijkstra van Den Helder in actie kwamen. Zij brachten onder meer brandweerlieden aan boord, evacueerden passagiers en zorgden dat hulpverleners ook weer veilig van boord konden. Een uiterst serieuze oefening ook voor de complete bemanning van rondvaartschepen de TX10 en de TX20.

Betrokken bij de oefening waren ook leerlingen van de Nautische College Den Helder, die aan boord eerste hulp verleenden aan slachtoffers. Er waren meerdere gewonden, onder meer gespeeld door twee Lotussen en meerdere acteurs (aspirant-leden van de brandweer) en er werd gewerkt met poppen. 

De redders en brandweerlieden, die vooraf niet wisten in wat voor situatie zij terecht zouden komen, hadden te maken met uitdagende omstandigheden. Het was donker, slecht weer en aan boord van de TX10 was geen verlichting. In veel situaties moesten ter plekke oplossingen worden gezocht. Coördinatie en communicatie tussen brandweer en KNRM was hoofddoel van deze oefening.

Het grootste deel van de oefening verliep voorspoedig en er was geen sprake van paniek. De evaluatie leerde ook dat er hier en daar nog verbeterpunten zijn, met name op die onderdelen gaan KNRM en brandweer kleinere oefeningen houden.

Foto's Willem Sangers



Tekst

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 4 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 7 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 9 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 9 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 10 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 10 uur geleden 21
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 10 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 10 uur geleden 5