Logo texelsecourant.nl
Grafische weergave van de zilte (links) en de zoete stuw.
Grafische weergave van de zilte (links) en de zoete stuw. (Foto: Unie van Waterschappen)

Zoete stuw genomineerd voor Waterinnovatieprijs

Een nieuw ontwikkelde stuw voorkomt dat zoet water wegstroomt en zorgt dat brak/zout water wordt afgevoerd.

Omringd door zout water is Texel voor zoet water volledig afhankelijk van neerslag en drangwater uit de duinen. Klimaatverandering zorgt met name op Texel voor grote uitdagingen. Hierdoor kunnen langere periodes van droogte ontstaan. Het lastige is om het beschikbare zoete water op het eiland goed vast te houden. Met stuwen wordt sinds jaar en dag geprobeerd het zoete water vast te houden. Maar met de traditionele stuw lukt dit slechts deels. Doordat zoet water blijft drijven op zout/brak water, stroomt het zoete water over de plank heen en gaat verloren.

De innovatieve zoete stuw is dé oplossing. Vanwege de dichtheidsverschillen blijft zoet water drijven op zout water. De zoete stuw maakt hiervan gebruik en is ontworpen om het zoute water (de onderlaag) af te voeren en het zoete water (de bovenlaag) vast te houden.

De zoete stuw komt voort uit de samenwerking Texel Water, is ontwikkeld door hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, doorgerekend door Acacia Water en Svasek Hydraulics en getest door de LTO Texel.

Waterinnovatieprijs

De zoete stuw is door de Unie van Waterschappen genomineerd voor de Waterinnovatieprijs 2017. Er zijn in totaal twaalf innovatieve projecten genomineerd voor deze prijs, waarover het publiek kan stemmen. Dat kan via www.waterinnovatieprijs.nl.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, hoofdredacteur Texelse Courant en Texel Magazine. Lid Redactioneel Overleg Nederlandse Nieuwsblad Pers.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik ga met Ouwe Sunderklaas:Reageren!