Dit artikel is geschreven door
Schaakclub En Passant

Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

Zware nederlaag voor En Passant

Sport

De thuiswedstrijd van En Passant in de Buureton op zaterdag 4 november tegen Opening '64 uit Sint Pancras is voor het Texelse schaakteam uitgelopen op een zware 2½ - 5½ nederlaag. Hoewel op papier de beide ploegen aan elkaar te wagen waren, lukte het de Texelse schakers niet de stand in evenwicht te houden.

En Passant, dat met invallers Abe Zijm en Jon van Dorsten de strijd aanving, moest met lede ogen toezien hoe aan de drie laagste borden in de loop van de middag drie punten verloren gingen. Zijm en Van Dorsten werden door respectievelijk Rob Heijink en Hein Schut langzaam positioneel naar de nederlaag gespeeld en Jaap de Wijk keek na de opening tegen een stelling aan die pijn aan de ogen deed. De Wijk had een aantal  verzwakkingen van zijn pionnenstelling voor lief genomen in de hoop op koningsaanval, maar werd na het verlies van een kwaliteit onverbiddelijk door Roel Bakker aan de kant gezet.

Met een fraai schijnoffer verraste Gert Both aan het derde bord de 2000+ speler Johan Bakker. Both won een pion en moet een gewonnen positie in handen hebben gehad, maar Bakker vocht geweldig terug en slaagde er nog in remise te maken. Aan het eerste bord kon Thomas Richter tegen Richard van Diepen ook geen potten breken. De strijd ging lange tijd gelijk op totdat Richter door een fout in een verloren pionneneindspel belandde. Van Diepen liet zijn kansen echter liggen en Richter bereikte nog een puntendeling. 

Aan bord twee trachtte Jaap Dros met scherp spel de Nimzowitsch-opening van Pim Verkerk te kraken, maar na een lelijke misser was het Dros die  voor zijn leven moest spelen. Remise lag binnen handbereik, maar toen Dros in het eindspel nóg een fout maakte, trok Verkerk de partij naar zich toe. 

Gerard Postma werd aan bord vijf direct in de opening geconfronteerd met een stukoffer dat zijn koningsstelling uiteen sloeg. Maar Postma hield het hoofd koel en toonde aan dat zijn tegenstander Jeroen van Meeuwen wat al te frivool had gespeeld. Postma behield zijn stuk maar moest daarvoor wel twee sterke pionnen van Van Meeuwen gedogen. Ondanks verwoede pogingen lukte het Postma  niet te partij te winnen; remise derhalve. De strijd aan het vierde bord tussen Kees de Best en Edwin Flierman ging lange tijd gelijk op, maar in het middenspel kaapte De Best tussen neus en lippen door een pionnetje mee, dat hem in het resterende toreneindspel na een fraai berekende afwikkeling tenslotte de volle winst bracht.

En Passant - Opening '64:  2½ -5½

Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 3 minuten geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 1 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 2 uur geleden 4
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 3 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 3 uur geleden 4
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 3 uur geleden 7
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 3 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 3 uur geleden 13