Logo texelsecourant.nl
Belangstelling voor opgravingen.
Belangstelling voor opgravingen.

Veel belangstelling voor opgravingen

Een hoop Texelaars zijn dinsdagmiddag een kijkje komen nemen bij de archeologische opgravingen op de Groeneplaats in Den Burg.

Ze kregen te zien wat er inmiddels is opgegraven met uitleg van de archeologen erbij. Opvallend is dat er meerdere eeuwenoude waterputten zijn gevonden.


Die waren vroeger mogelijk onderdeel van het kloosterterrein toen dat in het centrum van Den Burg was. Nader onderzoek van de archeologen moet uitwijzen of dat daadwerkelijk zo was.

Er werd ook een kijkje genomen bij de restanten van het Raaksje die boven de grond zijn gekomen. Wat er nu te zien is, zijn vermoedelijk funderingen van een aantal achtergevels van huisjes die daar vroeger hebben gestaan.

Bij de funderingen zijn ook twee waterkelders boven de grond gekomen, al zijn die vermoedelijk van recenter datum. In een van die kelders vonden de archeologen een speelgoedautootje uit de jaren zestig.

De gevonden restanten worden in kaart gebracht en daarna uit de grond gehaald. Ze gaan vervolgens voor opslag naar het provinciaal depot in Castricum.

De archeologen zijn ongeveer op de helft van de werkzaamheden. De komende dagen wordt een nieuw stuk van de Groeneplaats onderhanden genomen. Verwacht wordt dat daar restanten van de vroegere ringburgwal (aangelegd tussen  650 en 700 na Christus) tevoorschijn moeten komen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.

reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Moet de gemeente meebetalen aan het onderhoud van fietspaden van Staatsbosbeheer.Reageren!