Logo texelsecourant.nl
Een medewerker van Arceologie West-Friesland kijkt naar de restanten van de plaggenput.
Een medewerker van Arceologie West-Friesland kijkt naar de restanten van de plaggenput.

Restanten van plaggenput gevonden

Het archeologisch onderzoek op de Groeneplaats in Den Burg heeft de eerste vondsten opgeleverd.

Het team van Archeologie West-Friesland ontdekte donderdagochtend langs de Parkstraat de restanten van een zogeheten plaggenput.

Dat is een soort waterput die in de middeleeuwen voorkwam. De put dankt de naam aan plaggen die vroeger rondom de put worden gestapeld en dienst deden als binnenbekleding. Op die manier konden grotere diepten bereikt worden om bij het water te komen.

Er wordt vier tot zes weken onderzoek gedaan. Verwacht wordt onder meer dat een deel van de vroegere ringburgwal wordt teruggevonden. Ook worden objecten, variërend van de prehistorie tot de sloop van het Raaksje in de jaren zestig, verwacht. Gevonden objecten worden op foto vastgelegd en er worden tekeningen van gemaakt.

Volgens de gemeente worden bodemvondsten voorzichtig uit de grond gehaald en gaan die in eerste instantie naar het provinciaal depot voor archeologie in Castricum. Daar bevinden zich in totaal meer dan twee miljoen bodemvondsten uit Noord-Holland. "We kijken of het mogelijk is daarna weer objecten naar Texel te laten komen."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
reageer als eerste
Meer berichten