

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers
Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Visrokers binden strijd aan in Oosterend
AlgemeenTerwijl De Koog zich opmaakte voor dag twee van Texel Culinair, maakte men in Oosterend vandaag vis klaar in misschien wel de puurste vorm. Zestien deelnemers namen deel aan de jaarlijkse visrookwedstrijd.
's Ochtends werd rode poon gerookt, 's middags de 'slippies'. De zeskoppige jury had een zware taak, beoordelen wie de beste vis op tafel had weten te toveren. "Vakmanschap. De kwaliteit ligt erg hoog", stelde Sam van der Slikke tevreden vast. De vis werd onder meer beoordeeld op kleur, vettigheid en de mate waarin de vis van de graat was te krijgen. Daarna kwam natuurlijk nog het belangrijkste twistpunt: de smaak.
Sam van der Slikke jureert de smaak van de poon.
Terwijl de jury bezig was met het jureren van de poon, was het achter 't Cafeetje en op straat alweer aanpoten geblazen voor de rokers. De inmiddels gezouten sliptongen werden geregen om te drogen. Daarna volgde het rookproces van ongeveer een uur. De één rookte met eik of beuk, een ander weer met vurenhout. De temperatuur en de houtsoort zijn essentieel bij het goed roken van vis, iedere visroker heeft zijn eigen techniek, het geheim van de chef.
Nadat de vis na ongeveer een uur roken gereed was, werden vier exemplaren aan de jury overgedragen. De rest van de poon en sliptong werd verkocht. De opbrengst gaat naar het goede doel, in dit geval het openstellen van de toren van het dorp.
De uitslagen volgen in de krant van dinsdag.