Anton Kalusche en Nancy Hopmans, de nieuwe eigenaars van De Smulpot, en Anne Rienstra en Dave Huizinga. Zij verhuizen  naar Madeira.
Anton Kalusche en Nancy Hopmans, de nieuwe eigenaars van De Smulpot, en Anne Rienstra en Dave Huizinga. Zij verhuizen naar Madeira. Foto: Stefan Krofft

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De Smulpot krijgt na 65 jaar andere eigenaar

Zakelijk

Hotel-restaurant De Smulpot in Den Burg komt na bijna vijfenzestig jaar in andere handen. Eigenaar Dave Huizinga - een kleinzoon van oprichters Joop en Aleida en zoon van Jan en Rita Huizinga, die het verder uitbouwden - heeft het familiebedrijf verkocht aan eilandgenoten Anton Kalusche en Nancy Hopmans. Hij verhuist begin volgend jaar met partner Anne Rienstra naar Madeira, waar ze een landgoed hebben gekocht.

De verkoop van De Smulpot kwam in het voorjaar al rond, maar de betrokkenen kozen ervoor de transactie pas na het hoogseizoen bekend te maken. Het personeel is afgelopen vrijdag op de hoogte gebracht. Op korte termijn lijkt er niet te veel te veranderen. Het in 1953 gestichte hotel-restaurant aan de Binnenburg werd de afgelopen jaren al flink verbouwd en gemoderniseerd. "Never change a winning team. De Smul is een superbedrijf. Waarom zou je daaraan sleutelen?", zegt Hopmans. "Er gaat wel een vleugje Anton en Nancy overheen. Maar dan gaat het om details."

Voor de buitenwereld zal de transactie als een verrassing komen, maar niet voor Huizinga zelf. "Ik nam het bedrijf in 1999 over, nadat mijn vader en moeder het vanaf 1968 ruim dertig jaar hadden gerund. Ik heb altijd gezegd dat ik het twintig of vijfentwintig jaar wilde doen. In januari waren we op vakantie op Bali en las ik het boek van Michael Pilarczyk. Daarin stelt hij vragen aan de orde als: wat maakt je gelukkig, wat wil je echt? In dezelfde tijd kreeg ik via via te horen dat op Madeira een landgoed te koop stond. Dat leek ons een mooie uitdaging. Het idee kreeg vleugels en op 7 februari heb ik mijn accountant Sandra Koning van NBC gevraagd de marktwaarde van De Smulpot te bepalen."

Het toeval wilde dat Kalusche en Hopmans met plannen rondliepen een horecabedrijf over te nemen en hun boekhouding bij hetzelfde accountantskantoor lieten doen. Ze kwamen met elkaar in contact en dat was tot wederzijds genoegen. Huizinga: "Toevallig was hun naam al eens gevallen toen we het er over hadden wie op Texel in aanmerking kwamen als we ons bedrijf zouden verkopen. Het klikte erg goed en bovendien hadden we allemaal ons huiswerk gedaan. Op 8 april hebben we getekend."

Om te voorkomen dat de verkoop vroegtijdig zou uitlekken, werd de transactie aan de overkant bezegeld. Huizinga: "In restaurant Hofman in Alkmaar. Met een lunch. Dat was tenminste de bedoeling, maar het werd zo gezellig dat we er van één uur 's middags tot elf uur 's avonds hebben gezeten."

De nieuwe eigenaren hebben allebei veel ervaring op hun vakgebied. De op Texel opgegroeide Kalusche (36) tapte zijn eerste biertje op 15-jarige leeftijd bij café De Slock, zijn 29-jarige Brabantse partner hielp als kind haar moeder in de horeca. Ze leerden elkaar twaalf jaar geleden als collega's kennen bij hotel Holiday Inn in Amsterdam. Hopmans: "Als we in januari in De Smulpot beginnen, zijn we tien jaar samen."

Sinds zes jaar woont het stel op Texel. Kalusche werkte in die tijd als leidinggevende bij Paal 9 en bij de horeca-afdeling van TESO op de boot, Hopmans is bedrijfsleider van Boutique Hotel Texel, dat ze samen met de eigenaar – haar vriendin Marianne Langeveld – heeft helpen oprichten. "We waren al een tijdje serieus op zoek naar een eigen zaak, maar dat het uiteindelijk zo snel is gegaan, is echt ongelooflijk", vertelt Kalusche.

De komende maanden worden gebruikt om de bedrijfsleiding over te dragen. Kalusche begint deze week, Hopmans zodra haar werkzaamheden bij Hotel Texel dat toelaten. Huizinga is tot 1 januari beschikbaar. "Ik wil nog aan de Nieuwjaarsduik bij paal 28 meedoen. Mijn dertigste, zo veel heeft niemand er. Daarna vertrekken we. Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt en ben toe aan een andere plek, een ander leven, met meer tijd voor elkaar."

Op Madeira, waar zijn ouders al jaren wonen, heeft hij een landgoed gekocht met uitzicht op de Atlantische Oceaan. "Er zit een zwembad bij en een tuin zo groot als een voetbalveld. We gaan er huizen verhuren en zelf in het hoofdgebouw wonen. Het is pas acht jaar oud, dus er hoeft niet veel aan te worden veranderd. Maar we gaan rustig bekijken wat er moet gebeuren. We hebben geen haast. Daarnaast wil ik bergwandelingen gaan organiseren."

Anne Rienstra, afgestudeerd orthopedagoge, is niet alleen zijn partner, maar was de afgelopen twee jaar ook zijn rechterhand in het bedrijf. Als gastvrouw was ze onder meer verantwoordelijk voor de bestellingen en de personeelsplanning. Op Madeira zal ze zich niet hoeven vervelen, verwacht ze. "Ik heb genoeg plannen. Voor wie het leuk vindt om ons op de voet te volgen, openen we binnenkort een Facebookpagina."

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 7 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 10 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 12 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 13 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 13 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 14 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 14 uur geleden 18
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 14 uur geleden 5