Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Foto-update

Graafmachine bovenop bunker van Texla

Algemeen

Een bijzonder beeld bij Texla vrijdagmiddag, waar Ronald Uitgeest zijn graafmachine bovenop de oude bunker van Texel had gereden. 

Met grote scheppen verwijderde hij de laag grond die de laag grond en graszode die sinds mensenheugenis op de bunker lag. Nadat met hulp van vrijwilligers de bovenkant van de bunker was vrijgemaakt, was de voorkant aan de beurt. Uitgeest verplaatste de grond enkele meters, zodat de grondwal die ooit door de Duitse bezetters voor de bunker was aangebracht, weer in oorspronkelijke staat wordt teruggebracht. Ingangen die vrijkwamen bleken dichtgemetseld. Bedoeling is die te openen, om een kijkje in de bunker die in 1947 werd afgesloten te kunnen nemen. Zo geeft de bunker op het grasland langzaam zijn geheimen prijs.

Een klein legertje vrijwilligers en historisch geïnteresseerden maakten donderdag met toestemming van de eigenaar al een begin met het openen van de oude telefoonverbindingsbunker. Het betonnen bouwsel was onderdeel van de in opdracht van Hitler aangelegde verdedigingslinie langs de kust. Oorspronkelijk bestond dit complex aan weerszijden van de Kogerweg uit 49 bunkers. Daarvan zijn er 47 kort na de Tweede Wereldoorlog gesloopt. De grote bunker (Nachrichtenstand für Netzknotenpunkte) die al tientallen jaren grotendeels met grond is afgedekt en de paardenstal aan de weg zijn nog over. Door het vrijmaken van een opening in de voormalige geschutskoepel is een toegang naar binnen ontstaan. Een trapje verschafte verder toegang tot de bunker. In hoeverre het inwendige van deze strategisch gelegen bunker echt verrassingen gaat opleveren, valt nog te bezien. In het recente verleden zijn al vaker mensen binnen geweest, ongevraagd overigens. Dit keer dus met toestemming en op initiatief van de eigenaar. 

De foto's hieronder zijn gemaakt door Willem Sangers. 


Afbeelding
Verdwaald op Het Grote Vlak? Algemeen 2 uur geleden 4
Het terrein bij paal 12.
Waterplas bij paal 12 Algemeen 3 uur geleden 2
Afbeelding
Documentaire oud-Texelse op tv Algemeen 6 uur geleden 5
Denise Betsema.
Denise sluit seizoen af met zevende plaats Sport 9 uur geleden 5
Schapen van De Waddel op weg.
De Lezersfoto - Schapen Algemeen 25 feb, 08:00 2
Afbeelding
Van de Badweg naar....? Algemeen 24 feb, 12:30 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #41 Hoyte van Hoytema Algemeen 24 feb, 10:30
Afbeelding
Kom beleid maken in Texels jasje! Algemeen 24 feb, 10:00