Afbeelding

Texelaar haalt gram in vete: voorwaardelijke taakstraf

Algemeen

Het spelen voor eigen rechter is twee 34-jarige Texelaars uit De Cocksdorp en Oudeschild vrijdag komen te staan op een geheel voorwaardelijke taakstraf van zestig uur, met een proeftijd van een jaar. De straf was conform de eis van de officier van justitie.

De twee hadden met kerst 2015 in de kroeg wraak genomen voor een incident van een jaar eerder, waarbij een van hen op straat vanuit het niets zwaar was toegetakeld door een groep Texelaars die onderweg was naar het café. Onder meer vanwege dit incident – de man liep een ernstige schedelbreuk op en kon drie maanden niet werken - legde de rechtbank de daders eind maart van dit jaar tot twee maanden gevangenisstraf en hoge schadevergoedingen op.

De hoofddader in die zaak liep de twee Texelaars tijdens kerst 2015 tegen het lijf in een café in Den Burg. Daar kwam hij volgens het duo "uitdagend en lacherig" tussen hen in staan aan de bar. Vervolgens liep het snel uit de hand. Eerst kreeg hij een kopstoot, toen klappen. Zijn vrienden schoten te hulp en uiteindelijk maakten de twee zich uit de voeten, weg van de overmacht. Een portier hield het andere kamp met veel inspanning binnen de muren van het café.

"Hartstikke stom dat we eigen rechtertje zijn gaan spelen", zei een van de twee vrijdag tegen de rechter. In de rechtszaal gaven de twee – broederlijk naast elkaar, geen advocaat – onder het toeziend oog van een vwo 5-klas uit Schagen volledige openheid van zaken. "We hebben hem echt niet bewust opgezocht. Hij had zelf destijds een horecaverbod en ik dacht dat dat nog liep. Er was vermoedelijk ook niets gebeurd als hij ons niet had uitgedaagd."

De officier van justitie stak niet onder stoelen of banken dat de twee ernstig over de schreef zijn gegaan, maar woog ook mee dat ze alles bekenden en verantwoordelijkheid voor hun daden namen. Verder onderstreepte ze dat het om een oude zaak ging en dat hun slachtoffer "geen onbekende" is bij politie en justitie. "Ik hoop wel dat het nu een beetje klaar is tussen de twee kampen."

Dat vond ook de rechter, die nog opmerkte "dat het er kennelijk niet zachtzinnig aan toegaat op Texel". Ook zij waardeerde de openheid van de mannen, maar vond dat de reputatie van het slachtoffer er verder niet toe deed. "Jullie waren fout, klaar." Zij strafte conform de eis relatief mild, met name "omdat deze zaak al stokoud is". De Texelaars accepteerden de uitspraak zonder morren. "Die is redelijk. Hoe dan ook zaten we fout. We hadden het niet moeten doen."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 9 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3