Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Weversend: Zussen met passie voor hun werk

Algemeen

"Mijn moeder begon twintig jaar geleden omdat er weinig keus was in een wat grotere maat kleding. Inmiddels weten toerist en Texelaar ons moeiteloos te vinden. Soms onzekere mensen gaan met een grote glimlach de winkel weer uit. Dat geeft energie."

Aan het woord is Lottie Lugtmeijer van kledingwinkel Weversend aan de Weverstraat. De winkel is gespecialiseerd in vrouwenmode in een iets grotere maat. "Al vind ik dat altijd een wat beladen term. Bijna niemand boven de achttien heeft nog maatje 38. Wij verkopen kleding van maat 40 tot maat 60. Het misverstand over kleding in die maten is dat het saai en oubollig is. Dat is echt onzin. Wij hebben klanten van zestien tot achtentachtig. Voor ieder de stijl die ze zoekt." Er is geen woord aan gelogen. De schappen vormen een vrolijk kleurenpalet en ook de stijlen zijn zeer verschillend. "Van belang is een goede pasvorm, maar ook een goede printverdeling is belangrijk. Soms zien de klanten niet meer dat ze een prachtige taille hebben of weten ze niet hoe ze met bepaalde kleding hun buste goed kunnen laten uitkomen. Andere kleding maakt je net weer wat langer. Ik zie mensen hier vaak opfleuren voor de spiegel en dat voelt goed. Dat maakt dit werk zo leuk", vervolgt ze.

Familiebedrijf

Lottie doet het werk niet alleen, ze runt Weversend met haar zus Brendie. "Ook onze moeder helpt nog regelmatig. Ondanks dat ze zeventig is, doet ze dat met veel plezier. En we kunnen de hulp goed gebruiken, zeker in het hoogseizoen. Toen mijn moeder (Riky Lugtmeijer red.) in 1997 begon was het seizoen korter dan nu. Nu merk je dat vakantieparken in de winter aanbiedingen hebben, waardoor het met name in de weekenden ook druk blijft. Bovendien is het prettig winkelen op Texel. Vooral toeristen uit de Randstad beamen dat het hier veel minder hectisch is. Ze maken er echt een uitje van. En dat is alleen maar goed. Hoe drukker hoe beter", lacht ze.

De dames van Weversend weten goed wat ze willen, over ieder detail in de winkel is nagedacht. "Als je iets doet, moet je het goed doen. Dat is niet alleen met het inkopen van kleding hoor, ook met de inrichting van de winkel. We hebben daar een interieurarchitect voor ingehuurd, die heeft daar gewoon meer verstand van." De zaak is in de loop der jaren flink groter geworden en oogt ruim en licht, maar de zaak zit wel uit het 'loopje' van Den Burg. "We hebben wel eens overwogen om naar het centrum te verhuizen. Maar mensen die slecht ter been zijn kunnen hier voor de deur parkeren. Bovendien weten de mensen ons door mond tot mond-reclame wel te vinden. Wij willen hier niet meer weg."

Twintig jaar haal je als winkel niet als je iets verkeerd doet en met de opkomst van internet en met een financiële crisis achter de rug, moet je als zaak toch iets goed doen om te overleven. "We werken hard. Daarnaast help je de mensen, je moet dat aanvoelen. Je moet niet te opdringerig zijn, maar wanneer ik in een winkel kom wil ik ook benaderd worden of ik hulp kan gebruiken. Als ik klanten binnenkrijg probeer ik al in te schatten wat bij ze past. Als de klant het op prijs stelt help je ze. Ik merk dat de klanten dat vaak wel willen. Bovendien hebben wij klanten die graag passen en kijken hoe iets valt. Die kopen minder snel in een webshop. Het taboe van een 'maatje meer' is gelukkig weg. Nederlandse dames hebben heupen. Wij hebben kleding die daarbij past."

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 17 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30