't Skiltje zat maandagavond afgeladen vol.
't Skiltje zat maandagavond afgeladen vol. Foto: Ed witte

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Informatieavond Skiltje: eerste Oekraïners vrijdag verwacht

Algemeen

In een volle zaal van dorpshuis ‘t Skiltje heeft Burgemeester Uitdehaag maandagavond met het projectteam van de gemeente de aanwezigen geïnformeerd over de gang van zaken rond de ‘vluchtelingenboot’ in de haven van Oudeschild. Vrijdag worden de eerste Oekraïners verwacht.

Projectleiders Robbin Knol en Miranda Wessels van de gemeente zijn samen met diverse instanties en bedrijven druk bezig om de vluchtelingen uit Oekraïne, die naar verwachting vrijdag vanuit Alkmaar met bussen arriveren, een warm welkom en een veilige verblijfplaats te bieden. Diverse ambtenaren die normaal kantoorwerk doen en ook de burgemeester zelf gaan de komende dagen de handen uit de mouwen steken en meehelpen om bedden en kasten te monteren en de kamers aan boord in te richten met boxsprings, een linnenkast en een zithoekje in alle kamers. 

Verder zijn onder meer Vluchtelingenwerk, Texels Welzijn, De Bolder voor werkgerelateerde zaken, De Bruinvisschool, Dorcas, Young 4Ever en de Sportstichting (voor het organiseren van activiteiten) achter de schermen druk bezig met het treffen van voorbereidingen. Op het schip zal de receptie 24/7 bemenst zijn, er is beveiliging aan boord of op afroep beschikbaar en de Texelse huisartsen zullen spreekuur aan boord gaan houden. Ook zijn er voor alle vluchtelingen fietsen beschikbaar gesteld, is er wifi aan boord, voor wie dat wil is een Nederlandse SIM kaart beschikbaar en op de kade komt in een afgeschermd gedeelte voor het schip een mobiele keuken te staan. Wie meer wil weten over de opvang, spullen wil doneren of zich wil aanbieden voor hulp, bijvoorbeeld om als ‘buddy’ aan een vluchteling gekoppeld te worden, kan informatie vinden en zich als vrijwilliger registreren via de website www.texelspreekt.nl. De gemeente zal in de krant van komende vrijdag ruimschoots informatie verstrekken over de opvang op het schip.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 14 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3