3 redenen waarom je een overlijdensrisicoverzekering wilt overwegen

Algemeen

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is één van de vele verzekeringen die je in Nederland af kunt sluiten. Maar is een overlijdensrisicoverzekering verplicht? Tot januari 2018 was dit het geval als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsloot, maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. Daarom kiezen steeds minder mensen voor een overlijdensrisicoverzekering. Twijfel je of je zo’n verzekering af moet sluiten? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 3 redenen op een rijtje waarom je een overlijdensrisicoverzekering wilt overwegen.

1. Hypotheek geheel of gedeeltelijk aflossen


Bij het afsluiten van een hypotheek heb je de mogelijkheid om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hierboven haalden we al aan dat dit sinds 1 januari 2018 niet meer verplicht is bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Toch is het wel degelijk verstandig om een ORV af te sluiten bij een hypotheek. Waarom? Omdat je partner dan niet met een grote schuld achterblijft als je plotseling overlijdt. Je partner krijgt namelijk eenmalig een geldbedrag uitgekeerd als je tijdens de looptijd van de hypotheek overlijdt en er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Hierdoor hoeft je gezin waarschijnlijk niet te verhuizen, iets wat mogelijk wel nodig is als je geen ORV afsluit.

2. Er kunnen verschillende kosten voor de kinderen mee gedekt worden


Wie denkt dat de uitkering van een overlijdensrisico alleen maar gebruikt mag worden om de hypotheek van een woning te betalen, heeft het mis. Veel mensen gebruiken de uitkering namelijk ook om kosten voor de kinderen te dekken. Zo mogen de kosten voor kinderopvang er bijvoorbeeld ook van betaald worden. Door kinderen naar de opvang te brengen, kan de enige overgebleven kostwinner meer werken. Hierdoor komt er meer geld in het laatje. Je kunt de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering ook gebruiken om de studie van je kind(eren) te betalen. Hierdoor kunnen kinderen toch gaan studeren, zonder dat ze een studieschuld opbouwen.

3. Extra financiële zekerheid voor nabestaanden


Een derde reden om een ORV af te sluiten is omdat je met deze verzekering extra financiële zekerheid creëert voor nabestaanden. Door de uitkering krijgen nabestaanden de mogelijkheid om hun leven financieel weer op de rit te krijgen. Zo kan jouw partner bijvoorbeeld een periode onbetaald verlof nemen om het verlies te verwerken. Als je geen partner en/of kinderen hebt, kan een overlijdensrisicoverzekering financiële steun bieden aan andere familieleden die achterblijven.

Hoe sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?


Ben je overtuigd? Dan wil je zelf mogelijk ook wel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Je gaat in dat geval uiteraard op zoek naar de beste overlijdensrisicoverzekering. Deze vind je door een vergelijking te maken. Wie weinig tijd en/of moeite wil besteden aan vergelijken gebruikt hier een vergelijkingssite voor. Zo’n site helpt je binnen de kortste keren de beste overlijdensrisicoverzekering te vinden. Veel mensen staren zich hierbij blind op de premie, maar dit raden wij jou niet aan. Waarom niet? Omdat de dekking een stuk belangrijker is. Het is niet verkeerd om naar de premie te kijken, maar laat je hier vooral niet te veel door leiden.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 14 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45